Založ si blog

Aká je pravda o SNP?

Viac ako 70 rokov si privlastnili pravdu o Slovenskom národnom povstaní komunisti. Dokonca tých, ktorí boli aktívni v povstaní boli nástupom komunistov k politickej moci fyzickí zlikvidovaní.

Preto je našou povinnosťou vrátiť úctu tým, ktorí mali kľúčovú úlohu k písaniu vzácnej, nie deformovanej histórie Slovenska. Píšem to preto, lebo sa plánuje ďalší ročník znásilňovania dejín Slovenska.

 

Na archívnej snímke sa príslušníci 2. československej paradesantnej brigády a 1. Československej armády na Slovensku pripravujú na Donovaloch 28. októbra 1944 na prechod do hôr a na partizánsky spôsob boja. Autor: REPROFOTO TASR

Tu je 8 bodov, do ktorých som zhrnul poznatky z dostupnej literatúry:

1. Udalosti povstania predchádzala tzv. Vianočná dohoda v Bratislave (december 1943), ako príprava na spoločnú ilegálnu činnosť protifašistických síl a obnovenie dovtedy ilegálnej SNR. V nej boli zástupcovia vznikajúcej Demokratickej strany, protifašistického občianskeho odboja a KSS. Komunisti neboli dominantní.

2. SNP bol vojenským povstaním nie KSS a partizánov, to je prekrútenie faktov neskoršími komunistickými historikmi, Husák, Plevza a spol. Dobrý materiál o tom napísal historik Jablonický, (viď zdroj: Na ceste k monopolu moci, Archa 1993, nástup KS a likvidácia DS).

3. Občianske protifašistické skupiny na Slovensku počas vojny boli aktívne pod vedením vtedy ilegálne sa formujúcej Demokratickej strany (Martin Kvetko, Lettrich, Ursíny, Šrobár. etc). Časť bola zainteresovaná v Benešovej exilovej vláde, Lettrich, Ursíny, ale kontakty mal aj neskorší veliteľ povstaleckých vojsk SNP Generál Viest v exile, predtým pôsobiaci v Košiciach. DS sa fakticky organizovala počas vypuknutia SNP a krátko potom, Martin Kvetko, Vavro Šrobár, Ursíny, dokonca vydávali počas povstania ilegálne stranícke noviny Čas.

4. Aktívne boli občianske protifašistické odbojové skupiny pod vedením neskorších činovníkov DS reprezentované na Slovensku skupinou Flóra, Justícia a politicky Šrobárova skupina. Ešte pred SNP, zima 1943-1944. Prepojenie bolo aj do Protektorátu Čechy a Morava, teda už československý protifašistický odboj. To robili cez spojky najmä občianske skupiny Flóra, Justícia, partizáni okolo Žingora. Žingor aktivizoval tiež francúzskych partizánov, grupovali sa zväčša z utečencov nasadených na nútené práce v SR, okolie Trenčína, Pov. Bystrica, Strečno. (Zdroj“ SNP bez mýtov a legiend, univerzum Praha 1990).

5. Ursíny a Šrobár, vytváral demokratický občiansky blok už od Vianočnej dohody v decembri 1943, teda akúsi politickú odbojovú skupinu, nie vojenskú. Protiváha aktivizujúcim sa komunistom, Husák, Novomestský, Šmidke.

6. Beneš o tom mal informácie. SNP bolo ako povstanie Slovákov za obnovenie demokratického Československa, nie ako snaha o vznik samostatnej autonómnej SR, ako mnohí teraz dezinterpretujú (!!!) Nie náhodou SNP vypuklo ako vojenské povstanie po vylodení spojencov v Normandii (jún 1944). Vojenské a politické zložky exilovej vlády v Londýne, okolo Beneša, Ján Masaryk, Lettrich, Píka, Viest a spol. boli v tom aktivizované fakticky od Vianočnej dohody.

7. Pravda o SNP sa po uchopení moci komunistami potlačovala druhýkrát, aby vynikol vplyv Komunistov a partizánov. Ich diverzné akcie ale veľakrát škodili a zbytočne prilákali pozornosť Wechrmachtu, nekoordinovali ju s vojenským vedením SNP, teda nepriamo napomáhali jeho potlačenie koncom októbra 1944 (dokumenty V. Žikeš SNP bez mýtov a legiend Univerzum Praha 1990). Preto potom po uchopení moci komunistami začali procesy s predstaviteľmi občianskych protifašistických skupín, Ursíny, Žingor, Kvetko, Kempný a spol. Ursíny, Kempný odsúdený, Žingor obesený etc. SNP sa na ďalších 40 rokov znova nasilu politicky zneužilo.

8. Demokratická strana Slovenska, občiansky odboj, najmä Flóra, Justícia, skupina okolo Šrobára a slovenská armáda Viest, Golian, až potom partizáni, ich dve krídla občianske Žingor a Francúzi a komunistické okolo Velička a KS vedenia Šmidke, Husák, Novomestský, dotvárali celkovú podobu SNP. V popredí ale boli Demokrati a Slovenská armáda. To bol vojenský a občiansky prevrat nie komunistický.

 

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 482668x
Priemerná čítanosť článkov: 3074x

Autor blogu

Kategórie