Založ si blog

Bez vody strom nevyrastie – Nádej na zastavenie zmeny klímy

Viacerí píšete, že o tom, že klimatickú zmenu je možné zastaviť vysádzaním stromov píšem už niekoľko rokov. Skúsim to vysvetliť.
1. Štúdia Švajčiarskych vedcov má pravdu v tom, že vysadením 1 bilióna stromov zastavíme zmeny v klíme. To je pravda. Pravda je to preto, lebo jeden dospelý strom dokáže denne až 400 litrov vypariť vody. Ak by rástlo na planéte Zem o 1 bilión stromov viac, tak by tieto stromy vyparili do atmosféry o 200 miliárd m3 vody viac, za podmienky, že by polovica stromov bola vysadená na severnej časti zemegule.
2. Toľko stromov by denne v letných horúčavách dokázalo odčerpať až 140 000 TWh tepla z prízemnej teplej vrstvy troposféry (tu žijeme) do hornej chladnejšej vrstvy atmosféry. Tým by teploty v letných horúčavách na severne pologuli mohli klesnúť aj o viac ako 5 stupňov.
3. Jediný problém v tom je, že to je čisto teória, ťažko praktický dosiahnuteľná v reálnom živote. Prečo? Lebo tie stromy budú rásť vtedy, ak budú mať dostatok vody, A žiaľ, vysadením stromčekov dostatok vody nemajú. Často sme svedkami debát, že stromy, teda les dokáže „vyrábať“ vodu. To je naše poznanie, lebo vieme si rýchlo zhodnotiť, že v lese je vody dosť a tým u nás vzniká predstava, že ak bude les, bude voda. Len les nie je.
4. Vo vysušenej krajine, kde sotva 3 mesiace je dostatok vody a vtedy vysadené stromčeky žijú. Nuž ale keď príde 9 mesačné sucho, tak vysadené stromčeky neprežijú. V suchej krajine je to podobné. Stačí sa pozrieť do Chorvátska a vidíme aká je tam vegetácia. Uchytí sa iba tá, ktorá dokáže prežiť sucho. Jednoducho vysadené stromy živoria a nedokážu plniť klimatizačnú funkciu.
Tak aké je riešenie?
1. obnoviť vegetáciu, aby plnila svoju klimatizačnú funkciu je možné iba vtedy, ak bude mať dostatok vody počas celého roka. To sa dá reálne dosiahnuť vytváraním celého systému plošných vodozádržných opatrení, ktoré „prinútia“ ostať dažďovej vode tam kde padne. Toto sa dá robiť všade po celom svete, kde aspoň raz ročne zaprší.
2. Podstatné je, že kým sa vegetácia obnoví, voda sa z pôdy začne vyparovať a už funguje klimatizačné zariadenie. Dôkazom je zrealizovaný projekt v Košiciach na KVP. Všimnite si na fotkách, ako vyschnutá zerodovaná lokalita sa premenila na zelenú so šťavnatou vegetáciou, zrealizovaním vodozádržných opatrení. Bez toho, aby niekto vegetáciu nasadil, alebo nasial. A či je reálne to dosiahnuť? Áno a je v rukách súčasnej civilizácie ozdraviť klímu do 10-tich rokoch. Ak by sme sa pousilovali, stihli sme to aj do roku 2023.
3. Ako sa to dá dosiahnuť tak rýchlo? Nuž je nás 7 miliárd ľudí na planéte Zem. Všetci potrebujeme piť, jesť i žiť v znesiteľnej klíme. Ak každý z nás urobí vo svojom lese (hrádzky, odrážky), na svojej roli (zasiakavacie pásy), pri svojom domčeku, alebo bytovke, škole, úrade (dažďovú záhradu) 100 m3 vodozádržných opatrení (robota na jeden týždeň), alebo 400 m3 (robota na jeden mesiac) za svoju rodinu, tak do roka nemáme čo riešiť. Ak to urobíme, obnoví sa voda v malom vodnom cykle a výsledkom bude hojnosť potravín, vody, biodiverzity s normálnym počasím.
Globálny akčný plán pre ozdravenie klímy sme spísali spolu s Jan Lambert  z USA je k dispozícii tu: https://bio4climate.org/downloads/Kravcik_Global_Action_Plan.pdf
O tom je Letná univerzita vody v Košiciach, ktorá práve prebieha….
Foto: M.Kravčík (2005,2006,2019)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485357x
Priemerná čítanosť článkov: 3091x

Autor blogu

Kategórie