Založ si blog

Poľnohospodári sa sťažujú na nedostatok zrážok

Veru. Je to tak. Je sucho a bude ešte suchšie a to každé jarné obdobie, keď sa zakladá úroda. To sucho v jarnom období trendovo je zaznamenané už do roku 1970.
Od vtedy uplynulo už takmer 50 rokov a akosi nikto to nepostrehol. Jediný výskum v tejto oblasti urobil tím občianskeho združenia MVO Ľudia a voda v 90-tých rokoch na základe analýz voľne dostupných dát zrážok, ktoré do roku 1970 neboli spoplatnené. Výsledky tohto výskumu bol prezentovaný v knihe VODA PRE TRETIE TISÍCROČIE – NEUBLIŽUJME VODE, ABY ONA NEUBLÍŽOVALA NÁM (2000).

Z výskumu vyplynulo, že v jarných mesiacoch (marec, apríl, máj) už do roku 1970 bol významný pokles zrážok. V apríli pokles o 30%. Publikovanie výsledkov výskumu vyvovalo pobúrenie štandartných vedeckých inštitúcií až natoľko, že v roku 2002 vydali vyhlásenie členov slovenskej vedecko-výskumnej komunity k problematike nesprávnych interpretácií vývoja klímy a hydrologických procesov Slovenska (https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vyhlasenie-clenov-slovenskej-vedecko-vyskumnej-komunity-k-problematike-nespravnych-interpretacii-vyvoja-klimy-a?apc=/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vyhlasenie-clenov-slovenskej-vedecko-vyskumnej-komunity-k-problematike-nespravnych-interpretacii-vyvoja-klimy-a&nocache=invalidate&sh_itm=b65d374b090eab5839135ee5816b108a&all_ids=1).
Od vtedy prešlo ďalších 16 rokov a výsledok? Peniaze na vedu a výskum neprinášajú odpoveď prečo napríklad ubudajú zrážky práve vtedy, keď krajina potrebuje dážď ako soľ. Dovolím si Vám ponúknuť vysvetlenie o príčinách ubúdania zrážok v jarnom období, napriek tomu, že na tento výskum nebol použitý ani jeden cent.
Odvodňovaním, zlikvidovaním medzí, remízok i mokradí z poľnohospodárskej krajiny za uplýnulých 60 rokov sa stratilo viac ako 8 miliárd m3 vody. Na plochu poľnohospodárskej krajiny to znamená 0,42 metra. Táto voda teraz chýba v krajine pri zakladaní úrody, v podzemí i pri termoregulácii krajiny.
Z hľadiska budúcnosti potravinovej bezpečnosti je to oveľa väčšie nebezpečenstvo, ako všetky rozkradnuté eurofondy v poľnohospodárskom priemysle. Otázkou však je, čo nás neminie, ak nepribrzdíme vysušovanie Slovenska. Ak nezastavíme okamžite vyšušovanie, tak v priebehu 5-tich rokoch bude už teraz nahnutá potravinová bezpečnosť úplne v kolapse.
Takže čo prvé by mal urobiť každý farmár, aby predišiel vlastnému kolapsu? Každý farmár by mal sa postarať o to, aby ani jeden liter dažďovej vody neodtekol mu z farmy bez úžitku..Tak hor sa farmári do práce…

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485882x
Priemerná čítanosť článkov: 3095x

Autor blogu

Kategórie