Založ si blog

Vo vysušenej Košickej kotline má pribúdnuť ďalší pekáč na smaženie občanov

Dnes je svetový deň ZEME. Cez tento deň zodpovední ľudia upozorňujú na potrebu zvýšenej starostlivosti o životné prostredie. No náš minister hospodárstva, bývalý minister životného prostredia Peter Žiga prináša do svojho regiónu, kde sa narodil ďalšiu ekologickú záťaž (https://kosice.korzar.sme.sk/c/20808793/vlada-taji-pre-koho-vyvlastni-stovky-hektarov-pri-haniske.html?ref=trz).

Táto investícia je v rozpore s Regionálnym rozvojovým plánom. Nad Košickým krajom visí týchto 6 hrozieb:

  1. nevhodná štruktúra slovenskej ekonomiky (veľká otvorenosť a jednostranné zameranie na sektor automobilového priemyslu)
  2. snaha štátu o funkciu centrálneho tvorcu a kontrolóra politiky regionálneho rozvoja
  3. obmedzená možnosť samosprávy ovplyvňovať zásadné rozhodnutia centrálnej vlády
  4. snaha ústredných orgánov o riešenie dôsledkov a nie skutočných príčin spôsobujúcich nezamestnanosť a nízke mzdy
  5. migrácia a starnutie obyvateľstva a súvisiace zmeny v demografických ukazovateľoch
  6. prebiehajúca klimatická zmena a s ňou súvisiace ohrozenia

Keďže dnes je DEŇ ZEME, ponúkam vplyv plánovanej investície na hrozbu č.6.

Zapečatiť a zastrešiť 900 hektárov pôdy znamená, že z plocha 900 hektárov hangárov a prístupových ciest bude vo vysušenom letnom dni produkovať viac ako 60GWh. To spôsobí nárast letných teplôt o 2-3 stupne.

Prehriatie Košickej kotliny ovplyvní tvorbu zrážok v celom území tak, že v kotline bude ešte menej pršať a v okolitých horách ešte viac. Výskyt extrémnych prívalových zrážok s lokálnymi záplavami sa zahustí a navyše sa posilní dynamika i frekvencia tzv. „Košického severáku“, ktorý ako je známe občas prevracia aj kamióny.

Takže milí Košičania, toto iste nepotrebujeme a treba s týmto niečo robiť, ak chceme žiť v akom takom únosnom prostredí, potrebujeme byť už dnes aktívni a nenechávať to na východniarskych papalášov v Bratislave…

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485973x
Priemerná čítanosť článkov: 3095x

Autor blogu

Kategórie