Založ si blog

Kedy prestaneme platiť politických pováľačov?

Môj známy, ktorý 20 rokov pracuje v štátnej správe v oblasti trhu práce tvrdí, že takýto bordel, aký je na trhu práce teraz, ešte nezažil. Štátni experti, platení z našich daní, hovoria, že ide o dlhodobý problém súvisiaci s nevyváženosťou trhu práce.
Politickým povaľačom nestačilo ani štvrťstoročie na prijatie potrebných štrukturálnych zmien rovnomerného rozvoja regiónov. Opak je pravdou. Chudobných okresov z roka na rok pribúda.
Našim najchudobnejším regiónom je Prešovský kraj. Jeho tri prirodzené regióny s unikátnou históriou, prírodou, kultúrou i ľuďmi – Spiš, Šariš a Zemplín – majú päť smutných prvenstiev na Slovensku (nezamestnanosť, chudoba, chorobnosť, emigrácia, cena vody). Prešovský kraj je dokonca na tretej priečke spomedzi všetkých regiónov v Európskej únii – a to v nezamestnanosti.
Príčina zbedačovania regiónov spočíva v centrálnom rozhodovaní. Gniavi to akúkoľvek iniciatívu, kreativitu či originalitu tých ľudí v regiónoch, ktorí majú nápady a chcú riešiť ekonomické, sociálne, environmentálne, či kultúrne problémy svojej rodiny, komunity, regiónu.
Že sa to nedá, že na to niet peňazí? Je až veľa. Príklad?
Betonári, prepojení na politických povaľačov na Hradnom vŕšku už viac ako 50 rokov snívajú, že postavia priehradu Tichý Potok. Po Nežnej revolúcii to chceli postaviť za 200 mil. eur, teraz „len“ za viac ako 380 miliónov eur.
Za tieto peniaze by mohlo v Prešovskom kraji pracovať viac ako 10 tisíc chudobných ľudí 5 rokov na obnove poškodenej krajiny a bolo by nie len 700 sekundových litrov nového vodného zdroja, ale 10 krát viac. A nie len to.
Na ploche 5 tisíc km2 by sa obnovila krajina, zlepšila kvalita vôd, neboli by povodne a zabíjané ryby počas nich, nebolo by sucho a bola by viac šťastnejších a spokojnejších ľudí, ktorí by veľmi rýchlo pochopili, že ich perspektíva je žiť v zdravom prostredí a nie na šnúrke politických povaľačov.
Priehrada Ružín by napríklad nebola skladiskom odpadu,ale rekreačným klenotom. Prečo hovorím aj o Ružíne? Pretože plánované peniaze do priehrady Tichý Potok v povodí rieky Torysy by stačili na komplexnú obnovu troch povodí (Torysa, Poprad, Hornád).

Autor fotografie: Michal Kravčík
Prečo to nejde? Nuž ani nie preto, že betonári celý čas túžia zakešovať na výstavbe priehrady, ale preto, že ostatná verejnosť, ktorá túži po lepšom Slovensku nerozumie lacnejším, efektívnejším a komplexnejším riešeniam.
Nezabúdajme: Komunisti sú najväčší demokrati vtedy, kde sú v opozícii. Ak sa dostanú k moci, stávajú sa z nich diktátori.

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485435x
Priemerná čítanosť článkov: 3092x

Autor blogu

Kategórie