Založ si blog

Slovensko aj 28 rokov po zmene politickej orientácie je stále pod vplyvom vedúcej úlohy strany v spoločnosti.

K tomu názoru som dospel tento týždeň, keď premiér zvestoval Slovensku, že on veru to tak nenechá. Zoberie kompetencie regionálnym samosprávam, lebo údajne stredné školy produkujú 63% stredoškolákov na úrady práce.

To je pravda. Pravda je aj to, že premiérove vyjadrenie je typickým príkladom nátlakovej hry a zneužívania svojho postavenia v čase, keď jeho stranícki kolegovia stratili politický vplyv v regiónoch.

Už ani nie je veľkým prekvapením, že laická verejnosť v tomto konkrétnom príklade reaguje presne to, čo potrebuje náš samojediný premiér. Počuť ľudí, že je načase zrušiť aj regionálne samosprávy a basta.

Akosi nám nedochádza, že spravovanie za éry samostatného Slovenska je ovplyvňované rozhodnutiami politikov, ktorí majú v hlavách zakódované: „Dajte mi moc a ja to udelám“. A keď moc im odovzdáme, ta sa správajú ako diktátori a rozhodujú účelovo nie v záujme kvality života, ale vo svoj prospech.

V normálnej demokratickej krajne by premiér, ktorý má rád svoju krajinu a slúži verejnosti by nepúšťal takéto veľkohubé reči, aké tento týždeň púšťal ohľadom zlyhania regionálnych samospráv v kvalite stredoškolského vzdelávania.

On totiž za celý čas svojho 10 ročného vládnutia, keď v regionálnych samosprávach mal svojich lokajov, túto tému neotvoril a zrejme nevnímal potrebu zmeny. Nechal na svojich straníckych lokajov degradovať všetko čo sa len dalo. I stredoškolské vzdelávanie. Otvoril ho až keď jeho politická partaj zlým rozhodovaním stratila svoj vplyv v regiónoch. Robí to presne tak, ako to robil aj jeho predchodca Vladimír Mečiar.

Vladimír Mečiar a jeho politická partaj „vymodelovala“ regionálne samosprávy najhorším možným spôsobom akým mohla. Dokonala potrhanie historických prirodzených regiónov.

Len pre názornosť uvádzam Košický kraj,. Je zložený z jediného  prirodzeného regiónu (Abov). Ostatné prirodzené regióny boli roztrhané medzi kraje. Šariš, Spiš a Zemplín medzi Prešovský a Košický kraj. V období budovania skvelých socialistických zajtrajškov bola Gemerská župa roztrhnutá medzi Východoslovenský a Stredoslovenský kraj.

Ešte pred týmto trhaním došlo ešte k roztrhnutiu Užskej medzi Československo a Sovietsky zväz po druhej svetovej vojne.  Posledné trhanie prirodzených regiónov nastalo spomínaným „vymodelovaním“ a lá Mečiar, ktoré bolo dokonané vládou Mikuláša Dzurindu.

Gemer za čias Rakusko-Uhorskej monarchie patril k najbohatším regiónom monarchie. Teraz patrí medzi najchudobnejšie regióny Slovenska. Logický z toho vyplýva, že regióny na celom Slovensku budú upadať, ak ich necháme napospas politickým záujmom trhať Slovensko podľa ich potreby.

Preto široká verejnosť by nemala mlčky tolerovať rozhodnutie vedúcej úlohy strany v spoločnosti, ale mala by sa aktívne zapojiť do vážnej spoločenskej diskusie, aby sme napravili chyby, ktoré permanentne politici produkujú.

Skúsme to priatelia v záujme nás, našich detí a vnukov.  Nedajme si politickými rozhodnutiami kaziť život i perspektívu. Politici sú na to, aby slúžili verejnosti a nie aby z nás robili lokajov. Ľudia by nemali štrajkovať, ale spoločne diskutovať, ako moderne, efektívne a prospešne riadiť štát.

Také štrajky, aké robili napríklad učitelia mali naštartovať učiteľské diskusne fórum, ktoré spoločnou diskusiou rozvinie stratégiu vzdelávania. Takéto diskusne občianske fóra zainteresovaných je najvyšší čas rozbehnúť vo všetkých oblastiach i v kútoch Slovenska. Toto som navrhoval Mikulášovi Dzurindovi v roku 1999. Pozeral na mňa ako keby som spadol z neba.

Od vtedy už bude pomaly 20 rokov a keď vidím kvalitu diskusie aj novo zvoleného poslaneckého zboru, ktorého som súčasťou v Košickom kraji, tak vidím na akej biednej úrovni je politická kultúra. Jedine, čo ich zaujíma, ako sa dostať k nejakej funkcii.

Nie nadarmo obyčajní ľudia čakajú na spasiteľa, ktorý zachráni Slovensko. V mediálnom priestore nič nevidíme, či bude Kiska kandidovať na prezidenta, a či nebude. Či Fico sa rozhodne tak, alebo onak, stále čakáme, ako sa rozhodne, aby popritom aby sme nejaký žvanec uchmatli.

Prebudíme sa?  Nájde sa už konečne skupina ľudí, ktorá Slovensku nebude ponúkať nové sľuby, ale  pozve občanov Slovenska k partnerskej spolupráci?

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

16.04.2024 09:49

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Kto obsadil druhé a tretie miesto?

doprava

V Bratislave husto prší, doprava takmer skolabovala

16.04.2024 09:46, aktualizované: 09:59

Na D1 v smere od Senca cez Zlaté Piesky a Prístavný most do Petržalky hlásili vodiči zdržanie 40 minút.

Lukašenko

Mlátili ju hlava-nehlava. Bieloruska na toaletnom papieri opísala brutalitu Lukašenkovho režimu

16.04.2024 09:12

Kacarynu Novikavovú zatkli v júni 2023, keď mala na sebe iba nočnú košeľu.

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 484838x
Priemerná čítanosť článkov: 3088x

Autor blogu

Kategórie