Založ si blog

Dážď nie len pre Kapské mesto, ale aj pre Slovensko

Písal sa rok 2002 a v Johanesburgu sa konal Svetový sumit o trvalej udržateľnoti i Svetové vodné fórum. Množstvo diskusií, očakávaní, nádejí, či sny o lepšom svete i perspektívach trvalej udržateľnosti a aj o globálnej vodnej bezpečnosti.

Vtedy som absolvoval 5 prednášok, na ktorých som prezentoval skúseností na Slovensku  podľa „naslovovzatých odborníkoch“ o naivných predstavách obnovy vody v ekosystémoch i celých povodiach, ako jednu z vážnych úloh vodohospodárskch politík nie len na Slovensku, ale aj na celom svete.

Vtedy s veľkou pompéznosťou prezentovali najvyšší predstavitelia Juhoafrickej republiky projekt „Voda pre Africké mestá“ za podpory Svetovej banky Vtedy som si dovolil vstúpiť do diskusie so skromnou pripomienkou, že nestačí budovať priehrady v horskom prostredí chudobného štátika Lesotho za 12 mld. USD, ale že treba, aby všade v poškodených ekosystémoch ostávala všetka dažďová voda, ako základ tvorby vody vo vyschnutej krajine, a tiež permanentnej obnovy vody v malých vodných cykloch, aby sa vyparovaná voda a v podobe dažďa vracala.  Vtedy na mňa pozerali ako na uletené zjavenie.

Prešlo 15 rokov a aj v najjužnejšom cípe Juhoafrickej republiky, kde sa nachádza malebné Kapské mesto s príjmenou klímou už tretí rok nezaprší. Údajne sú to tisícročné suchá. Neviem ako na to prišli, ale s plnou zodpovednosťou môžem povedať, že je to do neba volajúci nezmysel.

To, že v krajine prestáva pršať, je výsledkom devastácie juhu Afriky spriemyselňovaním krajiny, ktorá bola odštartovaná kolonizáciou v 17-tom storočí. Postupne ako v krajine nastúpila povrchová i podzemná ťažba nerastných surovín, poškodzovala a vysušovala sa krajina a výsledok sa dostavil. Prestáva im pršať, až napokon úplne vyschne.

Stále mi nejde do hlavy, ako je možné, že po svete profesionálne pracujú desaťtisíce vodohospodárov i výskumníkov na vodu a klímu a majú problém pochopiť takú maličkosť, že prší len tam, kde sa voda z krajiny vyparuje. Tam, kde je krajina vyschnutá, neprší. Neprší preto, lebo sa do neba nevyparuje cez vegetáciu voda. Tomu sa hovorí večný kolobeh vody. Ak sa večnému kolobehu vody podrežú žily, voda sa z neho stratí i prestane pršať. Tak ako krv z ľudského tela, ak telo má podrezané žily

Nepochopiteľnou záhadou pre vodohospodárov a klimatológov ostáva aj to, že zmena rozdelenia distribúcie zrážok s predlžovaním období bez dažďa a potom raz za čas sa opakujúce periodické masívne lejaky, sú spôsobované prehrievaním vyschnutej krajiny, ktorá bráni mrakom od mora „vstúpiť“ do vnútrozemia.  Ako dôkaz tohto efektu je možné pochopiť na maličkom ostrove v Stredomorí, ktorý sa volá Cyprus.

Tak ako na Cypre, aj v Pretórii, Johanesburgu i všetkých mestách Juhoafrickej republiky, vrátane Kapského mesta je dažďová voda odvádzaná z miest. Ta sa stráca voda z malých vodných cyklov, kumuluje v mori a mestá sa prehrievajú, vznikajú celé reťazce tepelných ostrovov v ktorejkoľvek časti Afriky, Ameriky, Ázie, Austrálie či Európy. Tie menia atmosférické prúdy až tak, že na jedno miesto sa z mrakov vyleje všetka voda a inde nič nenaprší .

Jediným riešením pre celú oblasť vysušenej Južnej Afriky, ako aj v ktorýchkoľvek iných poškodených končinách kontinentov je najvyšší čas mobilizovať všetky komunity meniť paradigmu vody. Dážď nie je odpad, ale dar z nebies, ktorý po jeho použití nevyhnutne potrebujeme vrátiť do nebies cez výpar, aby sa nám mohol zas v podobe drahocenného dažďa vrátiť.

Aby sa nestalo to na Slovensku, čo sa stalo v Kapskom meste, rozhodol som sa vstúpiť do medzirezortného konania k Akčnému plánu na riešenie dôsledkov sucha a nedostatku vody pod názvom „H2ODNOTA JE VODA“ prostredníctvom hromadnej pripomienky k materiálu, ktoré pripravilo Ministerstvo životného prostredia s pokusom zachrániť MODRĚ ZLATO Slovenska.

Kto má záujem pomôcť ochrániť SLOVENSKÉ MODRÉ ZLATO môže podporiť hromadnú pripomienku svojím podpísom tu: https://www.peticie.com/hromadna_pripomienka_zdruenia_mvo_udia_a_voda_k_materialu_h2odnota_je_voda_-_akny_plan_na_rieenie_do#form

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485422x
Priemerná čítanosť článkov: 3092x

Autor blogu

Kategórie