Založ si blog

Prečo neprší

V 10. storočí židovský cestovateľ Ibráhím Ibn Jakúb At-Turtúší o západných Slovanoch napísal: „V ich krajinách nebývajú hladomory, ktoré by zapríčinilo dlhotrvajúce sucho. Skôr naopak. Hlad môže vypuknúť, keď veľa prší… Ak málo prší, nemá to zlé následky, lebo v týchto krajinách je vlhko… Slovania budujú väčšinu svojich hradov… na lúkach bohatých na vodu a kroviská… sídlia v najúrodnejších krajoch, najbohatších na rozličné prostriedky obživy. Veľmi usilovne obrábajú pôdu a zabezpečujú si poživeň…“.

Čo sa to vlastne nielen u nás stalo, keď nás už začína ohrozovať sucho a zanedbávame starostlivosť o pôdu?
Pamätáme si – na jar v roku 2009 tri mesiace nepršalo, v lete 2010 boli historické povodne. V lete 2011 sa začalo extrémne sucho, ktoré prakticky trvá doteraz, striedajúce extrémnymi prívalmi dažďa a z toho vznikajúce povodne.

Prečo je počasie takto narušené? Prečo sú také výrazné výpadky zrážok? Odpoveď treba hľadať v hlbšom pochopení princípov fungovania vodného cyklu i toho, ako je dotovaný vodou. Vieme dobre, že pršať môže len vtedy, ak je v ovzduší dostatok vodnej pary.

Bežne sme médiami informovaní, že zrážky nám prinášajú frontálne systémy od Atlantiku. Je to pravda, ale len čiastočná. Bežný názor treba doplniť o to, že voda cirkuluje nielen cez veľký vodný cyklus, ale aj cez malý vodný cyklus.

Ak poškodzujeme lesnú, poľnohospodársku, či urbánnu krajinu akýmkoľvek spôsobom, obmedzujeme vsakovanie dažďovej vody do pôdy. Následne sa jej teda menej vyparí. Logicky to znamená, že prestáva pršať.

(c) Michal Kravčík

Z analýz vodnej bilancie na Slovensku vyplýva, že za ostatných 60 rokov sa u nás stratilo viac ako 15 miliárd m3 práve tej dažďovej vody, ktorá vsakovala do pôdy. V minulosti dažďová voda mala väčšiu príležitosť vsiaknuť do pôdy. Zadržiavaná dažďová voda v pôde sa cez vegetáciu vyparovala a vracala do malých vodných cyklov – preto častejšie a s menšou výdatnosťou pršalo i preto neboli také extrémy v počasí.

Riešenie je teda zdanlivo jednoduché – nechajme dažďovú vodu v krajine a začne nám pravidelnejšie pršať!

Ak sa bude krajina nasycovať dažďovou vodou, bude logicky regenerovať kolobeh vody v prírode s častejším a menej výdatným výskytom zrážok. Tento proces celosvetového unikátu návratu vody do krajiny naštartovala v našich podmienkach vláda Ivety Radičovej. Žiaľ trvalo to iba jeden rok. Nechali sme to zastaviť a teraz žneme ovocie.

Výkyvy počasia potvrdzujú, že koncept postupnej obnovy poškodenej krajiny je jedinou cestou na zmiernenie výkyv počasia a prinavrátenie normálneho počasia. A toto je jednou z najväčších priorít nielen pre Slovensko, Európu i pre celý svet…

 

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 486347x
Priemerná čítanosť článkov: 3098x

Autor blogu

Kategórie