Založ si blog

Ďalší dôkaz o úpadku poľnohospodárstva na Slovensku

Vie mi niekto z vyštutovaných poľnohospodárských inžinierov vysvetliť prečo sa obhospodaruje pôda tak, že z nej odtekajú živiny priamo do vodných tokov a neostávajú v pôde? To fakt poľnohospodárom nevadí, že im pôda, voda i živiny odtekajú preč a že sa im znížuje úrodnosť pôdy?
V Granč Petrovciach je dôkaz o tom, že poľnohospodárska krajina je zlé obhospodarovaná až degradovaná a navyše prispieva k zhoršovaniu kvality vôd vo vodných tokoch.
Vo vybudovaných vodozádržných opatreniach je dôkaz o nevhodnom hospodárení na poľnohospodárskej pôde. V roku 2011 bola v obci Granč Petrovce pod Spišským hradom vybudovaná kaskáda asi 40 vodozádržných jám na protipovodňovú ochranu obce.

Foto: Michal Kravčík

 

Iba jedná z vodozádržných jám je priamo dotovaná prítokom dažďovej vody z poľohospodárskej pôdy. Na jej hladine dochádza k veľmi intenzívnej eutrofizácii. V ostatných vodozádržných jamách to nie je.
      
Foto: Michal Kravčík
Na Slovensku je takýmto nevhodným, spôsobom ako v Granč Petrovciach spravovaných viac ako 1,6 mil. hektárov pôdy.
Keďže obhospodarovanie každého hektára pôdy je dotované europlatbou 71€ za to, že sa na pôde hospodári prospešné pre klímu i životné prostredie, potom každý farmár, ktorý hospodári tak, že mu odtekajú živiny z pôdy, berie túto platbu neoprávnene.

Foto: Michal Kravčík

 

Farmári nie len poberajú platby neoprávnene, ale navyše škodia sami sebe odplavovaním živín. Zároveň prispievajú k zhoršovaniu životného prostredia – zhoršujú kvalitu vody vo vodných tokoch a menia klímu i hydrológiu vodných tokov. Svoje pozemky nechávajú vysýchať a tým škodia nám i sami sebe.
Len pripomínam, že za tento stav je zodpovedný ústredný orgán štátnej správy, teda Ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré zanedbáva ochranu pôdy, vody a klímy a ministerka pôdohospodárstva by mala vyvodiť svojú zodpovednosť, ak nezvláda tieto problémy riešiť.
Mala by čo najskôr odísť, aby neprispievala k úpadku úrodnosti pôd Slovenskej republiky….

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 486301x
Priemerná čítanosť článkov: 3097x

Autor blogu

Kategórie