Založ si blog

Ako sa rodí stále väčšie a väčšie teplo nie len na Slovensku

Človek svojou činnosťou už tisícky rokov mení ekosystémy, ktoré v minulosti korigovali ich teplotu. V posledných desaťročiach človek pretvára ekosystémy už do takej miery, že príroda sama nezvláda korigovať.

Degradácia ekosystémov sa deje prostredníctvom zvýšeného odtoku dažďovej vody z nich  do najbližších tokov a morí.  Zvýšený odtok dažďovej vody zo zapečatených plôch ľudských sídiel do riek a morí na klimatickú zmenu sa nepochopiteľne podceňuje. Ak ubúda voda z ekosystémoch mení sa aj teplota vysušeného prostredia. Prečo? Lebo ak sa znižujú zásoby vody v krajine, veľká časť slnečnej energie sa mení na citeľné teplo a teplota prostredia sa zvyšuje.

Úbytok vody v ekosystémoch spôsobuje deštrukciu malých vodných cyklov a to utlmuje fotosyntézu. Tým sa narúša ukladanie uhlíka (CO2) do pôdy a vegetácie a tak krajina sa ešte viac vysušuje. Sucho a horúčavy znižujú fotosyntézu a tým zvyšujú pravdepodobnosť výskytu napríklad aj lesných požiarov.

Len za posledných 20 rokov sa vyklčovalo celosvetovo viac ako 2 mil. km2 pôvodných lesov a tieto plochy sa premenili na agrárnu krajinu. Tým došlo k zvýšeniu odtoku dažďovej vody, utlmeniu fotosystézy a k zníženiu výparu. Z tejto premenej krajiny sa do atmosféry uvoľňuje viac ako 200 tisíc TWh tepla ročne a zároveň sa prispieva k stúpaniu hladín oceánov.

Za posledných 20 rokov sa súčasne na našej planéte zurbanizovalo (zastrešilo, zaasfaltovalo, zabetónovalo) viac ako jeden milión km² pevniny našej planéty a z týchto plôch sa kanalizuje dažďová voda do mora, ktorá spôsobuje nielen ročné stúpnutie hladín oceánov o ďalší jeden milimeter (360 mld. m3), ale aj uvoľnenie do atmosféry viac ako 200 tisíc TWh tej energie, ktorá sa v minulosti spotrebovávala na výpare vody.

Mimochodom, globálna spotreba energie v roku 2008 dosahovala 132 tisíc TWh. A že vraj svet čaká energetická kríza. Kríza je akurát v našich hlavách. Ohromné množstvá citeľného tepla pritom vznikajú aj na plochách, ktoré boli premenené na poľnohospodársku pôdu či na urbánne prostredie už v minulosti. Polia, pasienky a urbánne plochy na všetkých kontinentoch zaberajú spolu okolo 55 miliónov km².

Keďže najintenzívnejšie vysušovanie prebieha v rozsiahlych urbanizovaných mestách a okolo nich sú prevažne rozsiahle poľnohospodárske lány, tak sa nedivme, že najvyšší rast teploty zaznamenávame práve v mestách.

Tzv. „horúce platne“ vznikajúce na človekom pretvorenom území bránia kondenzácii vodných pár a zapríčiňujú pokles zrážok nad takýmto územím, čím sa vplyv tepelných ostrovov na výskyt extrémnych horúčav znásobuje. Toto vyvoláva teplotné rozdiely medzi mestom a vidiekom, ktoré sú spúšťačom rastu klimatických extrémov. Takéto javy sa často chybne vysvetľujú skleníkovým efektom.

Je zarážajúce, že príslušné vrcholné svetové vedecké inštitúcie doteraz nevenovali pozornosť klimatickej funkcii po stáročia sa formujúcej koexistencii vody a vegetácie – teda klimatizačnému zariadeniu planéty Zem – a narušeniu tohto vzťahu človekom prostredníctvom manažmentu krajiny.

Ak klimatická veda neuvažuje so všetkými relevantnými parametrami vo svojich teóriách, modeloch a scenároch, jej adekvátnosť je spochybniteľná. Jej odporúčania môžu byť neprimerané, ba i kontraproduktívne. Ak voda a vegetácia nebudú adekvátne zahrnuté do klimatických scenárov, bude to mať takéto nezvládnutie riešenia klimatickej zmeny pre ľudstvo fatálny dopad.

Hlavným opatrením na prispôsobenie sa a na zmiernenie tej časti klimatickej zmeny, ktorú spôsobuje vysušovanie krajiny človekom, je obnova vody v krajine (dôsledné zadržiavanie dažďovej vody) a vegetácie na poškodených územiach. Potom máme šancu predchádzať výskytu nielen nezvyklých teplotných výkyvov, ale aj teplotných extrémov.

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 482746x
Priemerná čítanosť článkov: 3075x

Autor blogu

Kategórie