Založ si blog

Žalujem Vládu Roberta Fica za umýselné poškodzovanie životného prostredia

Milí priatelia, iste Vás zneisťuje ďalšia vlna nie len horúčav, ale aj extrémneho sucha, ktoré Slovensko zasiahlo. Množstvo ľudí je znepokojených, čo bude následovať. Každým rokom rastie extremalizácia nie len sucha, ale aj povodňových rizík a klimatickej zmeny.
 
Keď sa v roku 2010 Slovenskom prehnali 3 vlny povodní, vtedy premiérka Iveta Radičova pozvala môj tím k spolupráci. Výsledkom tejto pozvánky bol spracovaný Program Revitalizácie krajiny a Integrovaného manažmentu povodní a sucha a ochrany územia pred klimatickou zmenou, predložený do Vlády a následne schválný 27. októbra 2010 (http://www.rokovania.sk/File.aspx/ViewDocumentHtml/Mater-Dokum-125349?prefixFile=m_). Program integrovane riešil nie len prevenciu pred povodňami, ale aj suchom a klimatickou zmenou.
 
V priebehu krátkeho jednodročného obdobia implementácie Programu sa v 488-mich obciach zapojilo viac ako 7 tisíc dlhodobo nezamestnaných ľudí, ktorí na ochranu svojích komunít zrealizovali viac ako 100 tisíc prírode blízkych vodozádržných opatrení z vodozádržnou kapaciou viac ako 10 mil. m3.
 
Realizácia Programu mala trvať 6-10 rokov v závislosti od finančných zdrojov a malo sa celkovo zrealizovať okolo 250 mil. m3 vodozádržných opatrení, ktoré mali štartovať obnovu vodných zdrojov, chrániť celé územie Slovenska pred povodňami, suchom a klimatickou zmenou.
 
Ak by bol Program realizovaný tak, ako bol schválneý v roku 2010, dnes by bolo na celom území vybudovaných cca 150 mil. m3 vodozádržných opatrení, ktoré by zvýšili zásoby podzemných vôd o cca 500 mil. m3 a okrem protipovodňovej cohrany by sa znížili extrémne teploty minimálne o 2-3 stupňov. Jednoducho by na Slovensku bolo prijemnejšie vlhkejšie počasie s častejším výskytom „mäkkých“ dažďov i s dostatkom vodných zdrojov v krajine.
 
Nestalo sa tak, lebo politici podľahli lobistom, ktorým sa program nepáčil, lebo bol lacný, efektívny a nedalo sa z neho kradnúť. Preto politici musia niesť zodpovednosť za to, že Program prospešný pre Slovensko bol zastavený. Pripomínam, že Ústava Slovenskej republiky nám zaručuje právo na priaznivé životné prostredie.
Toto sucho, ktoré na Slovensku zažívame je výsledkom poškodzovania životného prostredia nekompetentným rozhodovaním politikov. Ja ako občan Slovenskej republiky som sa rozhodol podať žalubu na súčasnú Vládu Slovenskej republiky Roberta Fica, že svojími rozhodnutiami po nástupe do svojej funkcie v marci 2012 naštartovala úmyselne poškodzovanie životného prostredia.
 
Viem, že toto je márny boj, no je mojou povinnosťou brániť naše životné prostredie pre nás, ako je pre budúce generácie naších detí. Prosím pridajte sa k tejto žalobe. 

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 486313x
Priemerná čítanosť článkov: 3098x

Autor blogu

Kategórie