Založ si blog

Prečo vplyv CO2 na klimatickú zmenu je fatal error

Je asi príliš veľká drzosť hraničiaca s provokáciou uverejniť opak toho, čo mainstream hovorí o klimatickej zmene. Zvlášť vtedy, keď takmer všetci unisono pritakávajú o dôležitosti vplyvu zvyšovania koncentrácie CO2 na globálne otepľovanie.

Je až komické, že nepočuť ani jedného klimaskeptika protestovať, že zmeny klímy spôsobil človek. Bodaj by nie. Človek ovplyvňuje klímu a fest a oni tomu neveria. Paradoxne ani klimaalarmisti nechcú pripustiť, že zmena klímy môže súvisieť aj s niečim iným, čo človek ovplyvňuje a nemusí to byť CO2.

Preto si to poďme vysvetliť fyzikálne, ako dochádza k ohrievaniu planéty Zem i jej atmosféry. Pripomínam, že toto je fyzikálne vysvetlenie v zmysle zákona zachovania energie i 2. termodynamickej vety.

Na planétu Zem dopadajú toky slnečnej energie. Malá časť tejto Slnečnej energie pri dopade na zemský povrch ohreje pôdu (5-10%) a odrazí sa do atmosféry. 80-90% Slnečnej energie sa transformuje na citeľné a latentné teplo v závislosti na stav vody v ekosystémoch.

 

Ak je v krajine dostatok vody, tak sa slnečná energia dopadajúca na zemský povrch mení dominantne na latentné teplo (až 80%) a len malá časť sa mení na citeľné teplo (5-10%). Latentné teplo s vyparovanou vodou sa transportuje do vyšších chladnejších vrstiev atmosféry, kde po kondenzácii vodných pár a tvorbe zrážok sa toto latentné teplo mení na citeľné teplo a ohrieva tieto chladnejšie vrstvy atmosféry. S každým kubíkom vyparenej vody sa do vyšších vrstiev atmosféry „dopravuje“ 700 KWh tepla.

Ak je v krajine málo vody, potom sa slnečná energia nemôže spotrebovať na výpare vody a preto sa transformuje na citeľné teplo. Logický z asfaltu sa nemôže produkovať latentné teplo ale len citeľné. Ak zoberieme krajinu v rôznom stave sucha, tak pomer medzi latentným a citeľným teplom odpovedá pomeru potenciálnej a reálnej evapotranspirácii (výpar).

Ak reálny výpar dosahuje úrovne potenciáneho výparu, tak takmer všetká slnečná energia sa premení na latentné teplo. Ak reálny výpar môže klesať až na nulu a vtedy všetká slnečná energia sa mení na citeľné teplo a prehrieva atmosféru. Nulový výpar je napríklad z cesty, parkoviska, či strechy. A tu je kameň úrazu.

Celé desaťročia poškodzujeme krajinu a vysušujeme ju. O tom, akým spôsobom, sme si tu už veľa krát rozdiskutovali. S vysychaním krajiny znižujeme produkciu latentného tepla a zvyšujeme produkciu citeľného tepla.

Podľa expertných odhadov v dnešnom suchom dni sme z vysušeného Slovenska vyprodukovali do atmosféry viac ako 200 TWh citeľného tepla. Len aby Ste mali predstavu súčasná civilizácia nespotrebuje za deň ani polovicu energie, ktorú my len z vysušeného Slovenska denne vyprodukujeme .

Aby Ste mali komplexný obraz o našom vplyve na planétu Zem milí priatelia, tak ročne vyklčujeme a premeníme na poľnohospodársku pôdu v priemere 127 000 km2 lesov (plocha bývalého Československa). Ročne zurbanizujeme v priemere 57 000 km2 (plocha Slovenska) a pribudne v priemere 200 tisíc km2 (plocha Rakúska, Maďarska a polovička Slovenska) na kosť vysušenej zeme.

Navyše každoročne pribudnú milióny štvorcových kilometrov viac a viac vysušenej pôdy, na ktorej klesá reálny výpar. Stačí sa pozrieť na vyschnuté lány poľnohospodárskej pôdy a uvedomiť v akom stave boli pred 50-timi rokmi. Vtedy bola letná extrémna teplota 30 stupňov? A teraz? 35 stupňov? Vplyv CO2? Nie priatelia.

Fetiš CO2 vznikol tak, že klimatológovia vyššie popísaný fyzikálny princíp podcenili a vychádzali z princípu, že stav vody v atmosfére sa nemení. A v prostredí s mylne stanoveným princípom našli vinníka klimatickej zmeny v podobe CO2. Prečo? Lebo našli koreláciu medzi rastúcou teplotou a rastúcim CO2. CO2 na však len sprievodný jav a nie príčina.

Ak budeme naďalej trvať na miliardových investíciách na znižovanie CO2 v atmosfére, tak vedzte priatelia skončíme všetci v pekle. Tam skončia aj tí, ktorí majú pocit, že keď majú peniaze tak oni sa mu vyhnú. Onedlho z toho vytriezvejú.

Je z toho východisko?
ÁNO !
Stačí priatelia zadržiavať dažďovú vodu, ktorá k nám raz za čas padne z nebies a budeme mať dostatok potravy, vody i biodiverzity pre život a budeme mať priateľské počasie bez extrémov a zároveň si zabezpečíme globálnu bezpečnosť.

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 482132x
Priemerná čítanosť článkov: 3071x

Autor blogu

Kategórie