Založ si blog

Riadená sabotáž úpadku slovenského vidieka?

 

Kedysi na tomto potoku v Šarišskom Jastrabí pod Čergovom sme sa ako deti kúpali, chytali raky i ryby.

Otec mi rozprával pred desiatkami rokov, že s vozmi prechádzali potokom, lebo bol plytký. Teraz je to hlboká ryha cez dedinu a navyše aj nebezpečná stoka. Čo sa vlastne stalo za tie roky? Sú dve príčiny tohto zúboženého stavu:

1. V Šarišskom Jastrabí v okrese Stará Ľubovňa gazdovia dlho odolávali kolektivizácii. Oddali sa jej až po vpáde Sovietskych vojsk po roku 1968. Rozorali sa medze nad obcou a tým sa zvýšili riziká povodni. Celý nezmysel sa dokonal nezmyselným odvodňovaním poľnohospodárskej pôdy.

2. Politický systém Slovenska, ktorý umožňuje zneužívať nevedomých starostov na realizáciu nezmyselných investícií, na ktorých sa dá „dílovať“. V tomto prípade tento nezmysel stál 1,22 mil. €. Nevedno koľko tam sa reálne preinvestovalo. Podľa odhadov je tam asi 800 metrov dlhá regulácia. Teda jeden meter regulácie stál asi 1500€.

 

Za spomínaných 1,22 mil. € sa mohla nad obcou vybudovať kaskáda rybníkov, ktorá by dokázala tlmiť povodňové prietoky tak, že v čase povodní cez dedinu by tieklo sotva 1 m3/s a v čase sucha by dedinou pretekalo viac ako 60 l/s stáleho prietoku. Táto úprava spôsobila tragédiu pre potok i pre obec.  Z rybníkov by bol úžitok a i úžasný priestor pre rekreáciu. Tak sa prešustrovali peniaze na nezmysel a ostali oči pre plač.

Spomínam si, ako otec 30 rokov pestoval živý plot okolo potoka. Už tam nie je. Padol za obeť regulácii, ako aj stromy, ktorých korene spevňovali brehy potoka. Tie vyrúbali a urobili tento betón.

 

Čo k tomu dodať? Iba ak to, že takých nezmyslov sa po Slovensku postavilo pod gesciou Ministerstva životného prostredia za posledných 30 rokov asi 300 km, čo je viac ako 400 mil. €. Tieto investície, financované z našich daní. To len potvrdzujú biedu úpadku politickej, odbornej i verejnej kultúry (ne)kompetentných.

Ubližujeme potokom i sebe. Vysyšujeme Slovensko, aby sme pokapali? Ministerstvo životného prostredia, ktoré je nositeľom tejto skazy tvrdí, že stav riek sa stále zhoršuje. Podľa nich ešte v roku 2009 bolo vo veľmi dobrom stave necelých tridsať percent riek, zatiaľ posledný aktualizovaný Vodný plán z roku 2015 uvádzal už iba tri percentá. Celé zle. Z Ministerstva životného prostredia je inštitúcia, ktorá sa venuje štatistike. Máme plno nekompetentných odborníkov, ktorí doslova robia riadenú sabotáž Slovenska.

Je najvyšší čas to zmeniť. Hádam sa prebudíme a zajtra do odštartujeme zmenu. Prosím mobilizujte sa a príďte zajtra voliť ZMENU. Naša ľahostajnosť nás privedie do pekiel. Nedovoľme to !!!

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485899x
Priemerná čítanosť článkov: 3095x

Autor blogu

Kategórie