Založ si blog

Prečo prestáva pršať

Je to asi najdôležitejšia otázka v celej Európe i vo svete.

Vieme, že dážď je základom procesov fotosyntézy a rastu akejkoľvek formy vegetácie, zásob vody i termoregulácie krajiny. Na to, aby sme to pochopili prečo prestáva pršať, potrebujeme sa zamyslieť nad kolobehom vody v prírode.

Vieme, že kolobeh je tvorený z malého a veľkého obehu vody v prírode. Tá voda, ktorá odteká riekami do morí a oceánov a následne vracia na kontinenty frontálnymi systémami je súčasťou veľkého obehu vody v prírode. Jedno „otočenie“ medzi kontinentom a morom je spravidla 3 mesiace.

Voda, ktorá ostáva v krajine, vsakuje do pôdy, cez vegetáciu sa vyparuje, odčerpáva teplo od zemského povrchu to hornej vrstvy troposféry, je súčasťou malého kolobehu vody v prírode.

Po ochladení v hornej troposfére kondenzuje a pri rosnom bode tvorí dážď. A tak sa táto voda vracia na zemský povrch. Tento cyklus spravidla trvá 8 dní.

Ak by bol dostatok vody v malých vodných cykloch, tak v priemere každých 8 dní by zapršalo. To je jednoduchý a základný princíp obehu vody v malých vodných cykloch.
V rámci jedného cyklu obehu vody nad pevninou spôsobuje biochemické procesy v pôde, na povrchu zeme spôsobuje fotosyntézu (rast vegetácie) a v atmosfére ovplyvňuje jej teplotný režim.

Do tohto kolobehu vody zasahuje človek a zásadne. V nevedomosti malým vodným cyklom podrezávame zily a tým ich vyprázdňujeme. Tam, kde sme vyprázdnili malé vodné cykly úplne, tak je teraz púšť.

Z analýz zmien v hydrologickom režime na Slovensku vieme, že v našich zemepisných šírkach z malých vodných cyklov vyprázdňujeme ročne 1% objemu. O tom som prvý krát upozornil v knihe Voda pre tretie tisícročie v roku 2000.

Masové vyprázdňovanie malých vodných cyklov sme začali po 2. svetovej vojne. Tak si teraz môžeme vyrátať, kde sa momentálne nachádzame a jednoducho pochopíme, prečo tak zriedka prší. Ak však naprší, tak je z toho katastrofa.

Ak teraz nezačneme robiť systémovú zmenu, o 5 rokov už bude neskoro. Hráme priatelia nie o ekologický módny trend, ale o hole prežitie. To treba robiť všade. Na Slovensku, v celej Európe, i v celom svete.

Základným princípom fungovania komunít, regiónov, národov i civilizácie ja masové naštartovanie pumpovania vody do malých vodných cyklov. Jednoducho sa to dá dosiahnuť plošným zadržiavaním dažďovej vody v poškodenej lesnej, poľnohospodárskej i urbánnej krajine.

Tak dofrasa na čo čakáme? Šup do práce, ak sa nechceme v blízkej budúcnosti zblázniť z pekla, či z Biblickej potopy….

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485688x
Priemerná čítanosť článkov: 3094x

Autor blogu

Kategórie