Založ si blog

Energetické bľáčanie jahniatok

Keď nám bývalý premiér pred rokom a pol robil divadielko a trhal faktúry pred televíznymi kamerami, že sa nebude zvyšovať cena energie, tak teraz už pod Jahnátkovým vedením Úradu pre reguláciu sieťových sa to tak pripravuje a natvrdo.

Títo slovenskí janošíkovia, ktorí skáču od buka do buka aj vďaka nekompetentnej opozícii zbedačujú a rabujú Slovensko s najhrubším cynizmom. Nemajú ani štipku úcty k vlastnému národu. Ani najmenšiu snahu znižovať náklady pre zbedačený ľud. Namiesto systémových riešení napríklad efektívnejšiu, lacnejšiu a ľahšiu produkciu energie pokračujú v rabovaní Slovenska a zbedačovaní jej obyvateľov.

Včera som na Košickom trhu stretol jednu známu a mi rozprávala o možnostiach znižovania spotreby energie až o 80% ak by sa umožnila konkurencieschopnosť v technologických riešeniach. Mám priateľa, ktorý vo vlastnej budove nainštaloval systém nulovej spotreby energie a funguje mu to.

Tak sa teraz zamýšľam, ako vlastne táto krajinka funguje a hľadám príklady účelových politických rozhodnutí, ktoré legálne cez zákony zabezpečujú bezprácny honosný život svojej úzkej skupine ľudí.

Iste sa ich nájde veľa. Ja vyberám jeden, ktorý súvisí s vydrancovanými lesmi a spustošenou krajnou. Zákonom 309/2009 Z.z. o podpore obnoviteľných zdrojov energie a kogeneračných systémov sa chcelo dosiahnuť údajne zvýšenie produkcie elektrickej energie bez produkcie sprievodných emisií CO2. Spomínaným zákonom si vymysleli systém tzv. povoleniek, z ktorého vyplýva, že štátna dotácia na výrobu 1 MWh prepočítaná cez jednu tonu CO2 je 3000 €.

Foto: M.Kravčík

Dobre obhospodarovaný les dokáže reálne absorbovať emisie v rozsahu 12 až 16 ton na hektár a to každým rokom. To isté platí aj pre poľnohospodársku krajinu. To znamená, že les pri biznis modeli na 10 rokov dokáže absorbovať do biomasy 150 ton CO2. Takže na základe definovanej spoločenskej hodnoty lesa cez emisné povolenky, ktoré financuje štát, má jeden hektár zdravého lesa hodnotu 450 tisíc €!!!

Ako je teda možné, že tie povolenky platia na spaľovanie biomasy, teda dreva a nie na produkciu biomasy? Jednoducho preto, lebo úzka skupina ľudí, ktorá si sprivatizovala tento štát rozhoduje cez zákony pre svoje potreby.

Viete si predstaviť, že by spomínaný zákon platil na ukladanie CO2 do biomasy a nie na spaľovne biomasy, či solárne kolektory? Peniaze by išli vlastníkom lesa a tých je veľa. Ak by bola dotácia do jedného hektára lesa čo i len 4 tisíc €, tak by spoločenský úžitok bol 100 krát vyšší, ako to, čo si do zákona dali papaláši, aby peniaze legálne tiekli iba im. Navyše Slovenské lesy by ináč vyzerali.

Toto je jeden z mnohých príkladov totálneho úpadku a sabotáže rozkladania štátu. Túto krajinku, treba štartovať nanovo, ak má mať svoje miesto medzi štátmi, v ktorej verejná politika slúži občanom a nie mafiánom…

Ak sa pozrieme na spustošený les v národnom parku Vysoké Tatry, tak vzniká úplne legitímna otázka, kto financuje kampane nič nerobenia na devastovanom Slovensku?

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 482759x
Priemerná čítanosť článkov: 3075x

Autor blogu

Kategórie