Založ si blog

Zelená na vyschnuté Slovensko

Začiatkom 90-tych rokov sa Vláda Slovenskej republiky dopracovala k potrebe vybudovať novú priehradu nad rusínskou obcou Tichý Potok v povodí rieky Torysa. Priehrada mala slúžiť na zásobovanie obyvateľstva Prešova a Košíc. Do plánu výstavby priehrady vtedy zasiahla skupinka „uletení“ ochranárov z občianskeho združenia Ľudia a voda projektom Modrá alternatíva, ktorá mala dať príležitosť historickým obciam vytvárať vodný zdroj pre východoslovenské mestá i ich perspektíve žiť v zdravom prostredí, chrániť svoje prírodné dedičstvo a z toho profitovať. Modrá alternatíva navrhovala množstvom stavbičiek, ktoré mali zachytávať dažďovú vodu a umožniť jej vsakovaniu do podzemia i „vyrábať“ čistú pramenistú vodu.

hradzky_tichy_potok_1995

Toto sú prvé hrádzky na Slovensku, ktoré dokázali suchú eróznu ryhu premeniť na zelenú oázu (foto: Kravčík, 1995) 

 

Projekt bol dostatočne medializovaný a prinášal množstvo konfliktných situácií. Keď sa napríklad ochranári rozhodli vybudovať zopár drobných stavbičiek (hrádzok) v katastri obce Nižné Repaše, prišli úrady a bez mihnutia oka udelili pokutu. Vraj sme zasiahli do vodného toku bez povolenia na činnosť. Potom sme sa rozhodli zrealizovať projekt v suchej eróznej rokline pri obci Tichý Potok.  Zrealizovaný pilotný projekt Modrej alternatívy prispel k zastaveniu priehrady Tichý Potok, napriek tomu že jeho realizátori boli opäť pokutovaní.

 

roklina3

Stačilo dažďovú vodu nechať v rokline a zeleň sa prinavrátila (Kravčík, 2009)

Projekt Modrej alternatívy pravidelne navštevujem navštívili, aby sme poodhalili výsledok vplyvu projektu na životné prostredie. A tu je výsledok. V pôvodne suchej zerodovanej rokline bez vody a vegetácie je teraz prostredie plne zelene, zatiaľ čo iné časti Slovenska trpia suchom. A ešte niečo viac. Vo vyschnutej rokline tečie od roku 1997 permanentne voda. Jej výdatnosť hovorí aj o tom, že toto riešenie je minimálne 10- násobne lacnejšie ako riešenie priehradou. Takže priatelia, Modrá alternatíva žije! Toto zabudnuté tajomstvo pred verejnosťou je čím ďalej akútnejšie, ako  zachrániť najvzácnejšie prírodné dedičstvo – VODU.

hradzka2

Podľa naslovovzatých odborníkov, tieto hrádzky už mali dávno zhniť. Po viac ako 20-tich rokoch vyzerajú takto (foto: Kravčík)  

A ešte niečo navyše. Týmto riešením sa dá prinavrátiť voda aj do úplne vyschnutej vojnou zmietanej Sýrie. Takto sa totiž dá obnovovať zeleň na všetkom vyschnutom svete, kde aspoň raz ročne zaprší. A ozaj rozmýšľame o tom, prečo neprší? Tak ja vám prezradím. Jednoducho preto prestáva pršať, lebo sa z krajiny menej vody vyparuje.

A prečo sa menej vody z krajiny nevyparuje? Lebo ju ako zmyslov zbavení posielame do mora ako odpad. V poškodenej krajine totiž nezdrží a rýchlo odtečie do mora. A tam na potvoru stúpajú hladiny morí. Ideme odnoviť tábory Modrá alterntíva, lebo už veľa ľuďom dochádza že dážď nie je odpad, ale boží dar, ktorý neradno posielať do mora, ale po jeho použítí vracať Bohu. Ako? No predsa výparom!

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485043x
Priemerná čítanosť článkov: 3089x

Autor blogu

Kategórie