Založ si blog

Od jesene sa majú obyvatelia Košického kraja na čo tešiť. Kraj ožije. Tak ako Košice. Občianskou nespokojnosťou. . .

Mesto Košice sa dostáva do riadneho chaosu. Ten, kto ide zabojovať o kreslo župana v novembrových krajských voľbách s heslom “Kraj ožije. Tak ako Košice“ úplne pravdivo vystihol svoju podstatu politiky. Áno, on oživuje občanov Košíc k nespokojnosti! Od novembra sa na toto oživenie môže tešiť celý kraj, ak Richard Raši v novembri vyhrá regionálne voľby.

Ponúkam príklad košickej anarchie a z toho vyplývajúcej občianskej nespokojnosti na príklade rozvoja koncepcie parkovania. Tu mesto úplne zlyhalo. Poďme poporiadku

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach schválilo 21.februára 2012 uznesenie č. 215, ktorým dáva mandát k uzatvoreniu nájomnej zmluvy medzi mestom Košice a spoločnosťou EEI s. r. o. o prenájme nehnuteľného majetku – parkovacích plôch na pozemkoch mesta Košice za účelom výkonu parkovacích služieb.
Na základe tohto uznesenia mesto Košice s firmou EEI uzavrelo 30. júla 2012 nájomnú zmluvu v zmysle ustanovení § 663 a nasl. zák. č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov. Zmluva bola uverejnená na internete tu: https://www.zverejnenie.esluzbykosice.skfile.aspx/?path=Zmluvy/z2012001646wo.pdf%20.. Zmluva už nie je verejne dostupná? Ja som túto informáciu zverejnil na svojom profile na facebooku 7. septembra 2016 a následne zmluva zmizla z intenetu. Snažil som sa to vygoogliť, no nie je na žiandnej inej linke. Otázkou je, či je to v rozpore so zákonom.

Princíp zmlúv o prenájme na základe občianskeho práva hovorí:

  1. Podľa § 663 Nájomnou zmluvou prenajímateľ prenecháva za odplatu nájomcovi vec, aby ju dočasne (v dojednanej dobe) užíval, alebo z nej bral aj úžitky.
  2. Podľa § 664 Prenajímateľ je povinný prenechať prenajatú vec nájomcovi v stave spôsobilom na dohodnuté užívanie, alebo ak sa spôsob užívania nedohodol, obvyklé užívanie, a v tomto stave ju na svoje náklady udržiavať.

Nájomná zmluva nedáva oprávnenie nájomcovi na zarábanie za účelom úhrady nákladov i ziskov. Nájomca môže zarábať na úhradu nákladov a ziskov projektu iba za podmienok, ktoré definuje koncesná zmluva.

Koncesia sa líši od iných dojednaní vo verejnom sektore s financovaním zo súkromných zdrojov spôsobom, akým dodávateľ zarába na úhradu nákladov a ziskov z projektu. To znamená, že dodávateľ („koncesionár“) je odmeňovaný za financovanie výstavby infraštruktúry a/alebo zriadenie služieb tým, že je mu poskytnuté právo na využívanie infraštruktúry a/alebo služby za účelom zisku.

Bežným príkladom je projekt na výstavbu spoplatnenej cesty, pričom odmena za vykonané práce (a alebo služby) pochádza z mýta zaplateného vodičmi využívajúcimi cestu. Takéto druhy dojednaní typicky obsahujú záväzok na zásadnú investíciu, ktorá podmieňuje dlhodobé finančné záväzky. O to viac musí byť pri takýchto dlhodobých dojednaniach kladený dôraz na právnu istotu. To definuje Smernica Európskeho parlamentu o udeľovaní koncesií.

Z toho teda vyplýva, že Košice obišli Smernicu Európskeho parlamentu a Rady 2014/23/EÚ o udeľovaní koncesií a tým celý prenájom verejných platených parkovísk na území mesta Košice za účelom výkonu verejných parkovacích služieb je právne záväzný iba v časti prenájmu a platenia záväzkov voči prenajímateľovi, nie v časti spoplatňovania služieb za účelom úhrady nákladov či ziskov.

Čo z toho vyplýva? Nuž jednoducho to, že primátor podpísal zmluvu, ktorá mestu zaručuje príjmy z prenájmu, ale neumožňuje spoplatňovanie parkovacích miest od občanov mesta Košice. Parkovné bude môcť EEI vyberať až vtedy, keď bude mať s mestom podpísanú koncesnú zmluvu a tu nemá.. Dovtedy nemá právo!!!!!!!!

Údajne v decembri 2016 Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) Slovenskej republiky v ktorom údajne sa tvrdí, že zmluva medzi mestom Košice a parkovacou spoločnosťou je neplatná. Mesto dalo žalobu na NKÚ a údajne preto je zmluva nezverejnená. Žeby aj preto bola stiahnutá z internetu zmluva medzi mestom a nájomcom. Áno priatelia tu je zrejme vyriešená záhada. Ak to raz prepukne, bude v Košiciach i na celom Slovensku kvôli tomu horúco. A poriadne. Primátor by sa mal pobrať na dovolenku a ostať tam čo najdlhšie. To mu radím…

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 482682x
Priemerná čítanosť článkov: 3074x

Autor blogu

Kategórie