Založ si blog

Slovenský motor sa prehrieva. Za chvíľu už nebude mať vodu

Slovensko je jedna úžasná krajinka, ktorá produkuje najviac áut na svete v prepočte na počet obyvateľov. Tí ktorí vyrábajú tieto autá, vedia, že každé z nich bez chladiča je len nefunkčná troska železa. Je preto nepochopiteľné, že máme problém pochopiť tento istý princíp v krajine. Ak v krajine voda nie je, tak sa logický prehrieva, tak ako auto s deravým chladičom.

Všetci títo experti na autá až po obyčajného automechanika vedia, že chladič nemôže byť deravý a ak je, tak také auto nepredajú. Tak ako chladič motora bez vody sa prehrieva, tak aj pôda bez vody sa prehrieva. A čo na to experti na krajinu, ako sú lesníci, poľnohospodári, vodohospodári, architekti, či dopravní inžinieri? Tí, pri akejkoľvek príležitostí robia diery do krajiny  a tým deraví sa chladič, aby čo najskôr z neho voda vytiekla.

Za posledných 60 rokov sa usilovným deravením chladiča Slovenska, sme toľko dier narobili v chladiči, že z neho vytieklo už viac 15 miliárd m3 vody. Preto sa teraz Slovensko prehrieva a zadrháva.

V lete potrebujeme ochladiť Slovensko najviac. A na potvoru, vtedy máme v chladiči najmenej vody. Preto sa v letnom dni Slovensko tak prehrieva. Máme tu bežne o 10 stupňov vyššie teploty, ako tomu bolo pred 50-timi rokmi. Prederavená vyschnutá krajina totiž dokáže vyprodukovať viac ako 200 TWh za deň. Pripomínam, že slovenské elektrárne produkujú denne menej ako 0,1 TWh.

Ak by sme zalátali deravý chladič Slovenska, dokázali by sme teplotný režim krajiny prinavrátiť k normálu. Tak ako bolo pred 50-tími rokmi. My sme natoľko tupi, že máme problém pochopiť tento jednoduchý princíp ochladzovania krajiny. Jednoducho klimatizačné zariadenie má poruchu.

Keď počúvam tie nezmysly o extrémoch teplôt, ktorými nás kŕmia naslovovzatí odborníci a experti na klimatickú zmenu, tak ma nič iné nenapadá, iba to, že to robia naschvál. Aby pri ich výkrikoch sme si nevšimli, že máme úplne rozderavený chladič.

Nerobia to náhodou preto, aby sme boli viac závislí? Mať totiž dostatok vody v prírode znamená viac nezávislosti a menej podriadenosti monopolom i politickým rozhodnutiam a ešte aj to, že z plošného dostatku vody v krajine majú všetci úžitok a za to netreba platiť.

A my Slováci sme príliš tolerantný a náchylní platiť za všetko v každému. Prečo? Možno aj preto, že nám celé generácie niekto vtĺkal závislosť na vrchnosti.

Problém však je v tom, že mať funkčné klimatizačné zariadenie bude už onedlho otázkou prežitia nie len pre obyčajných ľudí, ale aj tých, ktorým sme pomáhali bohatnúť z našich mozoľov.

 

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 484902x
Priemerná čítanosť článkov: 3089x

Autor blogu

Kategórie