Založ si blog

Kde vziať peniaze na program „5 právd pre Východné Slovensko“.

Vo štvrtok 15. júna 2017 sme zverejnili Program „5 PRÁVD PRE VÝCHODNĚ SLOVENSKO, ktorý má ambíciu dať prácu 25 tisíc nezamestnaným (http://kravcik.blog.pravda.sk/2017/06/15/5-pravd-pre-vychodne-slovensko/). Zverejniť ambíciu tvorby 25 tisíc pracovných príležitostí v regióne, ktorý nie je napojený na diaľnicu a v ktorom je najvyššia koncentrácia „nezamestnateľných“ ľudí, ako náš premiér rád nálepkuje nezamestnaných, je asi veľká drzosť, že?

Nie je to drzosť! Je to reálne zhodnotenie potenciálu pracovitosti a šikovnosti ľudí na Východnom Slovensku s pozície regionálnej samosprávy, ktorá má v kompetencii originálnu zodpovednosť za regionálny rozvoj.

Z nej vyplýva (nie len na papieri) možnosť ovplyvňovať i usmerňovať priority do takých rozvojových investícii, ktoré prinesú prácu ľuďom nie len počas ich realizácie, ale prinesú Východnému Slovensku systémovú zmenu, ktorá definitívne prinesie do jedného z najchudobnejších regiónov Európskej únii prosperitu.

Ak sa to neurobí v nasledujúcich 5-tich rokoch, v tejto časti Európy porastie nie len chudoba, ale aj rozpad sociálnych vzťahov, na konci ktorého bude rast extrémizmu v upadajúcom marazme a frustrácii. Vieme aké sú východiska? Princíp fungovania Európskej Únie  a jej pomoci je vyrovnávať medziregionálne rozdiely.

Na Slovensko v tomto programovom období má prísť 15 mld. eur. O kvalite a efektívnosti využitia eurofondov je množstvo smutných príbehov a utápanie sa vo frustrácii celého Slovenska, ako neefektívne sa využívanú tieto peniaze.

Slovensko je riadené trojstupňovo, teda národnou vládou, krajmi a lokálnymi samosprávami (mestá a obce), preto je logické, že peniaze musia byť v kompetencii všetkých troch stupňov riadenia štátu. To znamená, že regionálne samosprávy, teda VÚCky by mali mať originálnu kompetenciu spravovať 5 mld. EUR na rozvoj regiónov v zmysle zákona o regionálnom rozvoji. To isté aj pre mestá a obce v rozpočte na rozvojové projekty 5 mld. EUR. Vláda by mala mať zodpovednosť tiež za 5 mld. EUR.

Čo znamená pre rozvoj Východného Slovenska pri originálnej kompetencii spravovať a rozhodovať aj za finančné prostriedky z Eurofondov? Napríklad to, že dve VÚCky (PO a KE), spojené spoločným rozvojovým programom VÝCHOD, budú zodpovedné za využitie 1,5 mld. EUR na program „5 PRÁVD PRE VÝCHOD“. Za tieto peniaze je možné dať prácu viac ako 25 tisíc nezamestnaným ľuďom.

Ak tieto peniaze budú investované do projektov, ktoré budú prinášať hodnotu, po 5-tich rokoch bude tak rozbehnutá ekonomika Východného Slovenska, že už ďalšie zdroje ekonomického rastu sa budú generovať priamo v regióne. Nebude treba ďalšie zdroje. Čo je pre to treba urobiť? Jedinú zmenu a to, v jesenných voľbách dať mandát tým, ktorí majú vôľu doterajšie praktiky zmeniť. Tak málo treba, že? Tak čo priatelia, stanete sa aktérmi tejto zmeny?

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485393x
Priemerná čítanosť článkov: 3092x

Autor blogu

Kategórie