Založ si blog

Krajinka považovaná za korisť volebných víťazov

Prideľovanie vládnych projektov za príležitosť na odmenu priaznivcom. Projekty politicky porazených sa likvidujú, osoby za nimi sa dostávajú na „čiernu listinu.“ Takto to je a bolo takmer stále na Slovensku až na jednu výnimku. Za Vlády Ivety Radičovej.  Vtedy starostovia ostávali  v nemom úžase zo spôsobu výberu, podpory i kontroly napríklad projektov „Programu revitalizácie krajiny“, ktorý spustila Vláda Ivety Radičovej po troch vlnách drastických povodní v roku 2010, ako súčasť prevencie pred povodňami .

Vláda vtedy nastavila implementáciu realizačných projektov „Programu“ tak, že do 10-tich dní, od ich schválenia vo Vláde, obce vedeli na základe presne stanovaných kritérií, či boli vybrané a čo majú robiť. Tiež vedeli, že keď v zmysle metodiky a zákonom stanovených zákonných požiadaviek predložia projekt, môžu projekt realizovať. Tento mechanizmus bol stanovený preto, aby obce zbytočne neinvestovali do projektov, ktoré nebudú podporené. To bolo tiež alfou a omegou podmienok, aby starostovia nelobovali, ani nefinancovali projekty, ktoré nebudú schválené.

Cieľ bol jasný. Maximálna efektivita využívania verejných zdrojov, či už na úrovni štátu alebo obcí na protipovodňovú ochranu. Vtedy neboli podsúvané žiadne ďalšie podmienky.  A teraz? Po ročnom vyjednávaní medzi sebou vypísali kritériá na spísanie žiadosti o nenávratný finančný prostriedok z dielne Ministerstva životného prostredie na preventívne opatrenia na ochranu pred povodňami realizované mimo vodných tokov.

Tu sú kritériá, podľa ktorých budú schvaľované projekty: 

  • zvýšenie retenčného potenciálu povodia zmenou využitia územia;
  • zvýšenie retenčného potenciálu povodia budovaním najmä vodných stavieb;
  • vytváranie sústav zberných (záchytných) kanálov (priekop), ktoré predstavujú vodné stavby na ochranu pred povodňami podľa § 52 ods. 1 písm. b) vodného zákona.

Tu sú kritériá, ktoré zároveň vylučujú možnosť podpory projektov podľa vyššie uvedených kritérií:

Oprávnené nie sú projekty na podporu aktivít v lesoch zameraných na výstavbu a rekonštrukciu technických diel pre akumuláciu vody na účely ochrany pred požiarmi a budovanie objektov protipovodňovej ochrany nevyžadujúcich stavebné povolenie (napr. drobné prekladané drevené hrádzky alebo sypané kamenné hrádzky na lesných pozemkoch zabezpečujúce záchyt splavenín, udržanie vody v krajine, resp. spomalenie jej odtoku). Oprávnené nie sú projekty zamerané na revitalizáciu lesnej pôdy po extenzívnej ťažobnej činnosti.

Takže priatelia, nebudú podporené projekty, ktoré nevyžadujú stavebné povolenia, ale nebudú podporené projekty na zvýšenie retenčného potenciálu povodie zmenou využitia územia, ktoré nevyžadujú stavebné povolenie. Zároveň sú vylúčené všetky projekty, ktoré vyžadujú stavebné povolenia a sú prínosom pre protipovodňovú ochranu a ktoré môžu byť integrované do potrieb ochrany lesov, protipožiarnej ochrany, či udržiavania vody v krajine. Jednoducho budú schválené len tie projekty, ktoré si betonárska loby a ich oligarchovia prajú, aby soi preliali eurofondy. Toto je nielen v rozpore s Rámcovou smernicou pre vodu, ale aj so s akýmkoľvek intelektom na úrovni hojdacieho vláčika.

Už vypadnite z týchto smradľavých a prehnitých korýt a neubližujte Slovensku. Ešte vám nestačilo? Stále pokračujete v tom?

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485687x
Priemerná čítanosť článkov: 3094x

Autor blogu

Kategórie