Založ si blog

Dezorientovaný Podpredseda Vlády pre investície a informatizáciu

Vláda, ktorá nám vládne sa rozhoduje prvoplánovo, amatérsky a ideologický. Dnes v diskusnej relácii na TA3 podpredseda Vlády SR Peter Pelegrini to naplno potvrdil. Namiesto toho, aby divákom predstavil víziu ako si predstavuje konverziu priemyslu na Hornej Nitre z ťažby uhlia v tomto regióne, tak na svojho partnera v diskusii, opozičného poslanca Eugena Jurzycu zaútočil: „Choďte povedať baníkom na Hornú Nitru, že zastavíte ťažbu uhlia“.

Keďže nežerieme slamu, tak vieme, že Úrad Vlády SR, kde sedí aj Podpredseda Vlády SR pre investície a informatizáciu, spravuje program Nórskeho finančného mechanizmu vo výške cez 13 mil. eur pre Adaptáciu na klimatickú zmenu, ktorý toto už mohol dávno vyriešiť. V rámci tohto balíka totiž bol aj Nórmi schválený projekt na konverziu priemyslu na Hornej Nitre. Nórski daňoví poplatníci sa poskladali vo výške 3,2 mil. eur.

Projekt sa volal „Voda pre ľudí Hornej Nitry“ a mal nájsť nové smerovanie rozvoja tohto banského regiónu. Jedným z možných rozvojových impulzov pre tento  región je kúpeľníctvo.  Horná Nitra je totiž okrem už vydolovaného uhlia vzácna na termálne vody, ktoré žiaľ vysychajú. Stačí si pripomenúť, že Bojnicky hrad bol historický postavený priamo na prameni, ktorý je teraz suchý.

Zásahy do krajinnej štruktúry a banským priemyslom na Hornej Nitre totiž spôsobili, že tieto termálne vody dlhodobo miznú. Termálny prameň na Bojnickom hrade už dávno vyschol a výdatnosť termálnych prameňov dlhodobo klesá. Pokles presahuje 30%. Úpadok banského priemyslu na Hornej Nitre spôsobil, že baníci sa začali orientovať na pestovanie paradajok v skleníkoch, ktoré vykurujú termálnymi vodami. A tým vznikol konflikt, ktorý ohrozuje perspektívu kúpeľníctva na Hornej Nitre. Bez zásadnej zmeny v manažmente vody v území, sú ohrozené nie len kúpele a paradajky, ale aj perspektíva tohto vzácneho regiónu.

Riešiť tento problém sa podujal kabinet Ivety Radičovej a Nóri boli z toho nadšení (2011), lebo videli zmysluplné využitie ich peňazí. Napriek tomu, že projekt konverzie priemyslu na Hornej Nitre bol schválený, experti, ktorých dotiahol na Úrad Vlády Robert Fico, toto všetko skanclovali. Ak by som bol na mieste poslanca Eugena Jurzycu, trval by som na zverejnení, ako sa použilo 3,2 mil. eur a tiež by som požiadal Nórov, aby sa k tomu verejne vyjadrili.

A Podpredseda Vlády pre investície a informatizáciu? Mal by umožniť Eugenovi Jurzycovi, aby v zmysle Zákona o slobodnom prístupe k informáciám sa na verejnosť dostali všetky informácie, ako sa  využívajú finančné zdroje z medzinárodnej pomoci Nórskych fondov. Alebo budeme ďalej pestovať hojdací vláčik a vykrikovať nezmysly? To fakt si papaláši myslia, že pospolitý ľud je padnutý na hlavu?

A dobrá rada pre Podpredsedu Vlády pre investície a informatizáciu: „Prichádza čas, že občania Slovenska prestanú mať záujem o otrockú prácu v priemyselných parkoch. Preto sľuby o príchode ďalších investorov, ktoré majú vyše 25-tisíc pracovných miest sú ďalším nezmyslom na ceste k nedôstojnosti života pre občanov Slovenska“.

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 482745x
Priemerná čítanosť článkov: 3075x

Autor blogu

Kategórie