Založ si blog

Príbeh Kalifornskej priehrady Oroville definitívne odhaľuje slabiny vodohospodárskeho priemyslu na celom svete

Vieme, že posledných 5 rokov Kalifornia čelila veľkému suchu. Až takému, že na konci neho 29 priehrad, ktoré tvorili základ jednej z najúspešnejších ekonomík sveta, ostali prázdne a hrozil kolaps. Keď som začiatkom januára skypoval s priateľmi z Kalifornie, vytešovali sa, že prichádza vlna dažďov a že priehrady sa naplnia a bude zas vody dosť pre každého. Stalo sa, avšak z hrozivými záplavami, ktoré centrálnu časť Kalifornii ohrozovali v prvej polovici januára.

Teraz prišla ďalšia rana v podobe rizika pretrhnutia asi najväčšej zemnej sypanej hrádze na svete (208 metrov vysoká), ktoré donútilo opustiť domovy asi 200 tisíc ľudí. Ako je to možné, že takéto veci sa dejú? Jednoducho preto, lebo sa mení časová a priestorová distribúcia zrážok aj v Kalifornii, tak isto ako aj na Slovensku, Ázii, celej Amerike, Afrike, či Autrálie. A prečo sa mení? Nuž jednoducho preto, lebo sme podrezali žily malým vodným cyklom.

Vplyvom pečatenia a odkanalizovávania dažďovej vody len 5-tich najväčších miest Kalifornie sa podrezanými žilami z malých vodných cyklov vyprázdni cca 1 mld. m3 ročne. A čo za posledných 50 rokov? Nuž je to asi 50 mld. m3, tej vody, ktorá v minulosti vsiakla do pôdy, vyparila sa i tvorila dážď. A kde tá voda je? Nuž uskladnená v oceáne aj so všetkým odpadom, čo človek dokáže vyprodukovať i s odplavenou pôdou.

A výsledok? Na pevnine ubúdanie zrážok, ktoré permanentne recyklujú v malých vodných cykloch a stúpanie hladín oceánov. Takže čo bude na konci tohto príbehu? O pôdu a vodu odľahčovaný zemský povrch v geologických citlivých zónach začína to praskať.

A veru Kalifornia je presne taká citlivá zóna pre zemetrasenia, ako je napríklad Haiti, či Thaiwan, kde po dlhých suchách prichádzajú extrémne prívaly dažďov, ktoré odnášajú zem do morí a odľahčujú krajinu až natoľko, že so železnou pravidelnosťou prichádzajú zemetrasenia po povodniach. Také sú závery vedeckého výskumu práve na Thaiwane, či na Haiti. Takže ak Kalifornia nenaštartuje urgentne kompletnú revitalizáciu prostredníctvom plošných ekosystémových a nie priehradným inžinierskym riešení, dožije sa dramatických živelných pohrôm.

Môžu sa však tomu vyhnúť ak naštartujú  riešenia  ekosystémovej obnovy vody v malých vodných cyklov. Len tým prinavrátia  vodný režim krajiny a častejší i jemnejší blahodarný.

Poškodenú, no nie roztrhnutú priehradu Oroville v Kalifornii berme, ako zdvihnutý prst najvyššieho, ktorý nám dáva na známosť, aby sme vytriezveli zo svojej pýchy. A nie len pre Kaliforniu..

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 482738x
Priemerná čítanosť článkov: 3075x

Autor blogu

Kategórie