Založ si blog

Bratislavu trápili komáre a Východ búrky s ľadovcom

Viacerých z nás prekvapila vo včerajších búrkach veľkosť ľadovca, čo sa sypal z neba na naše hriešne hlavy.

Aby to neostala iba ako rarita, zapísaná v štatistikách, skúsim to vysvetliť. Moje vysvetlenie vychádza z princípov Novej vodnej paradigmy (www.vodnaparadigma.sk)

Čím je väčší rozdiel teplôt medzi dolnou vrstvou atmosféry (tam, kde my žijeme a volá sa troposféra) a vyššou vrstvou atmosféry, tým bude reálne riziko vzniku väčších a väčších kusov ľadovca, ktoré budú nám na hlavu padať.

V minulosti bolo v krajine viac vody a vtedy sa produkovalo do atmosféry viac vlhkého tepla (latentné), ktoré vyparovanou vodou bolo transportované do vyšších chladnejších vrstiev atmosféry. Tam toto teplo pri rosnom bode vodných pár sa toto teplo uvoľňuje a v zmysle zákona zachovania energie tam ostáva.

Teraz krajina je viac vysušená a má menej vody, tým je znefunkčnená „biotická pumpa“, ktorá odsávala teplo cez výparovanú vodu z prízemnej vrstvy atmosféry do chladnejších vrstiev. Preto je oproti minulosti viac tepla v troposfére a menej tepla vo vyšších vrstvách atmosféry oproti minulosti a preto aj vyšší rozdiel teplôt medzi troposférou a vyššími vrstvami atmosféry.

Čím sú väčšie vertikálne teplotné rozdiely, tým padajú väčšie krúpy na zem. Najväčšie krúpy padajú tam, kde je najviac poškodená, teda vysušená krajina. Média nám priniesli už neraz hororové ľadovce z Rumunska o veľkosti tenisových loptičiek. Nám zatiaľ iba o veľkosti ping-pongových loptičiek. V čom je rozdiel? V Rumunsku historický ešte viac vysušili krajinu, ako sme my dokázali. Ale sa usilovne snažíme krajinu vysušovať, aby sme sa aj my k ľadovcu o veľkosti tenisových loptičiek dopracovali…

AK má niekto logickejšie vysvetlenie, budem veľmi rád hľadať odpovede na nové odpovede o príčinách rastu extrémov v počasí.

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 482130x
Priemerná čítanosť článkov: 3071x

Autor blogu

Kategórie