Bratislavu trápili komáre a Východ búrky s ľadovcom

17. júna 2019, Michal Kravčík, Nezaradené

Viacerých z nás prekvapila vo včerajších búrkach veľkosť ľadovca, čo sa sypal z neba na naše hriešne hlavy.

Aby to neostala iba ako rarita, zapísaná v štatistikách, skúsim to vysvetliť. Moje vysvetlenie vychádza z princípov Novej vodnej paradigmy (www.vodnaparadigma.sk)

Čím je väčší rozdiel teplôt medzi dolnou vrstvou atmosféry (tam, kde my žijeme a volá sa troposféra) a vyššou vrstvou atmosféry, tým bude reálne riziko vzniku väčších a väčších kusov ľadovca, ktoré budú nám na hlavu padať.

V minulosti bolo v krajine viac vody a vtedy sa produkovalo do atmosféry viac vlhkého tepla (latentné), ktoré vyparovanou vodou bolo transportované do vyšších chladnejších vrstiev atmosféry. Tam toto teplo pri rosnom bode vodných pár sa toto teplo uvoľňuje a v zmysle zákona zachovania energie tam ostáva.

Teraz krajina je viac vysušená a má menej vody, tým je znefunkčnená „biotická pumpa“, ktorá odsávala teplo cez výparovanú vodu z prízemnej vrstvy atmosféry do chladnejších vrstiev. Preto je oproti minulosti viac tepla v troposfére a menej tepla vo vyšších vrstvách atmosféry oproti minulosti a preto aj vyšší rozdiel teplôt medzi troposférou a vyššími vrstvami atmosféry.

Čím sú väčšie vertikálne teplotné rozdiely, tým padajú väčšie krúpy na zem. Najväčšie krúpy padajú tam, kde je najviac poškodená, teda vysušená krajina. Média nám priniesli už neraz hororové ľadovce z Rumunska o veľkosti tenisových loptičiek. Nám zatiaľ iba o veľkosti ping-pongových loptičiek. V čom je rozdiel? V Rumunsku historický ešte viac vysušili krajinu, ako sme my dokázali. Ale sa usilovne snažíme krajinu vysušovať, aby sme sa aj my k ľadovcu o veľkosti tenisových loptičiek dopracovali…

AK má niekto logickejšie vysvetlenie, budem veľmi rád hľadať odpovede na nové odpovede o príčinách rastu extrémov v počasí.