Bratislavu trápia komáre

16. júna 2019, Michal Kravčík, Nezaradené

Včera som počas jazdy počúval vysoko odbornú debatu či v BA robiť postreky proti komárom alebo nie.

Nuž milí Bratislavčania, treba si uvedomiť, že inkubačná doba komárov je 12 dní. Inkubačná doba takej lastovičky, ktorá denne pre svoj život i svojej rodiny na jar potrebuje niekoľko tisíc komárov, aby nakŕmila „hladné krky“ je koľko dní? Na to aby sa stabilizovala populácia lastovičiek treba niekoľko generácii. A tie sme plienili…

Nuž ale také lastovičky v mestách potrebujú nie len potravu, ale aj stavebný materiál pre rodinné hniezdá. Na Slovensku údajne poklesla populácia lastovičiek asi o 50%. Určite ten pokles bude násobný. Prečo?

Spomínam si na detstvo, keď som v septembri videl tisíce zhromažďujúcich lastovičiek, pripravujúcich sa na odlet do „teplých krajín“. Toto som už nevidel ani nepamätám Dokonca som videl zábery, ako pod mostom SNP v BA sa likvidovali lastovičie hniezda.

Lastovičky si stavajú hniezda z blata a toho už dlhé desaťročia na Slovensku je akosi pomenej. Prečo? Nuž jednoducho preto, lebo čo sme mohli tak vysušili. A tak stavebného materiálu pre lastovičie hniezda je pomenej a tak „požieračov“ komárov je z roka na rok menej.

Nuž, ale keď prídu také nárazové zmeny, že takmer celý máj prší a vytvoria sa dobré podmienky na liaheň komárov, tak sa to veru premnoží. Na premnoženie tejto „háveďi“ stačí 12 dní. A lastovičkám, tak veru lastovičky sa v takej rýchlosti nedokážu namnožiť, aj keby každá zniesla stovky vajec.

Takže riešenie priatelia v Bratislave? Teraz je módny trend vysievať lúčne kvety po mestských parkoch, aby bolo viac potravy pre včely. Čo keby sme porozmýšľali, aby v mestskej krajine bolo viac zvodnených prvkov, ktoré by dali možnosť žiť stabilne lastovičkám i stavať im hniezdá, tak veru komáre by sa nepremnožili, lebo by tie lastovičky ich pekne spapkali.

A nie len to. Nemali by sme také neznesiteľné horúčavy v meste. Ej bisťu a nemuseli by sme mať také stupídne diskusie v rozhlase, ako nás komáre trápia….