Riadená sabotáž úpadku slovenského vidieka?

24. mája 2019, Michal Kravčík, Nezaradené

 

Kedysi na tomto potoku v Šarišskom Jastrabí pod Čergovom sme sa ako deti kúpali, chytali raky i ryby.

Otec mi rozprával pred desiatkami rokov, že s vozmi prechádzali potokom, lebo bol plytký. Teraz je to hlboká ryha cez dedinu a navyše aj nebezpečná stoka. Čo sa vlastne stalo za tie roky? Sú dve príčiny tohto zúboženého stavu:

1. V Šarišskom Jastrabí v okrese Stará Ľubovňa gazdovia dlho odolávali kolektivizácii. Oddali sa jej až po vpáde Sovietskych vojsk po roku 1968. Rozorali sa medze nad obcou a tým sa zvýšili riziká povodni. Celý nezmysel sa dokonal nezmyselným odvodňovaním poľnohospodárskej pôdy.

2. Politický systém Slovenska, ktorý umožňuje zneužívať nevedomých starostov na realizáciu nezmyselných investícií, na ktorých sa dá „dílovať“. V tomto prípade tento nezmysel stál 1,22 mil. €. Nevedno koľko tam sa reálne preinvestovalo. Podľa odhadov je tam asi 800 metrov dlhá regulácia. Teda jeden meter regulácie stál asi 1500€.

 

Za spomínaných 1,22 mil. € sa mohla nad obcou vybudovať kaskáda rybníkov, ktorá by dokázala tlmiť povodňové prietoky tak, že v čase povodní cez dedinu by tieklo sotva 1 m3/s a v čase sucha by dedinou pretekalo viac ako 60 l/s stáleho prietoku. Táto úprava spôsobila tragédiu pre potok i pre obec.  Z rybníkov by bol úžitok a i úžasný priestor pre rekreáciu. Tak sa prešustrovali peniaze na nezmysel a ostali oči pre plač.

Spomínam si, ako otec 30 rokov pestoval živý plot okolo potoka. Už tam nie je. Padol za obeť regulácii, ako aj stromy, ktorých korene spevňovali brehy potoka. Tie vyrúbali a urobili tento betón.

 

Čo k tomu dodať? Iba ak to, že takých nezmyslov sa po Slovensku postavilo pod gesciou Ministerstva životného prostredia za posledných 30 rokov asi 300 km, čo je viac ako 400 mil. €. Tieto investície, financované z našich daní. To len potvrdzujú biedu úpadku politickej, odbornej i verejnej kultúry (ne)kompetentných.

Ubližujeme potokom i sebe. Vysyšujeme Slovensko, aby sme pokapali? Ministerstvo životného prostredia, ktoré je nositeľom tejto skazy tvrdí, že stav riek sa stále zhoršuje. Podľa nich ešte v roku 2009 bolo vo veľmi dobrom stave necelých tridsať percent riek, zatiaľ posledný aktualizovaný Vodný plán z roku 2015 uvádzal už iba tri percentá. Celé zle. Z Ministerstva životného prostredia je inštitúcia, ktorá sa venuje štatistike. Máme plno nekompetentných odborníkov, ktorí doslova robia riadenú sabotáž Slovenska.

Je najvyšší čas to zmeniť. Hádam sa prebudíme a zajtra do odštartujeme zmenu. Prosím mobilizujte sa a príďte zajtra voliť ZMENU. Naša ľahostajnosť nás privedie do pekiel. Nedovoľme to !!!