Klimatická hojdačka a zmena klímy

14. mája 2019, Michal Kravčík, Nezaradené

12.5. pri polárnom kruhu v Ruskej časti Európy (Archangelsko) dosiahla teplota 31 stupňov celzia. V tom čase sa tam bežne pohybuje od 0 po 5 stupňov.

U nás bolo v tom čase príjemných cez 20 stupňov. Dnes Slovensko sa prebúdza takmer do zimy. Na mnohých častiach Slovenska v noci nasnežilo. Otázkou je, prečo to tak je?

 

Možno si pamätáme, že keď v roku 2010, keď Slovensko zasiahli 3 vlny historických povodní a škody na majetku občanov, miest, obcí i štátu presiahli 500 mil. €, celá oblasť okolo Moskvy bola zahalená dymom z rozsiahlych požiarov vo vysušenej krajine, v ktorej zhoreli desiatky ľudí.

Jednoducho nemali vodu na hasenie požiarov. Vtedy sa na sociálnych sietiach v Rusku objavili správy, že ruský hrdina Putin k vysušeniu krajiny pomohol zákonom v roku 2003 o zasypaní miestnych rybníkov v Rusku. Údajne preto, lebo zavadzali výstavbe Putinovým kámošom.

Tak veru, načo je v Ruskej stepi nejaký smiešny rybník, veď treba stavať. V čase požiarov ruskí mužíci prišli na to, že škoda bolo rybníka, mohol v čase požiaru poslúžiť pre hasenie požiaru i osviežiť sa v neznesiteľnej horúčave.

Tu treba vidieť súvislosti, ako je dôležitá voda v štrukturach krajiny. Jednoducho dobre zavodnená krajina sa pomaly ohrieva i pomaly otepľuje, lebo existujú fyzikálne zákony o vode, ktoré hovoria aj o mernom skupenstve tepla vody.

Čo to znamená v prírode? Napríklad to, že jar v našich končinách je datovaná dňom dennej rovnodennosti a leto keď Slnko je na obratníku Raka (23° 26′ 22″ severnej. šírky). To, že tropické leto takmer na hranici polárneho kruhu (64° 40′ severnej zemepisnej šírky) príde v polovici jari, nie je nenormálne, ale ABNORMÁLNE.

Je to preto priatelia, lebo sme vyhnali vodu z krajiny a nemá čo termoregulovať a to urgentne treba zmeniť. Preto som v roku 2010 pomáhal Radičovej Vláde zastaviť vysušovanie krajiny Programom revitalizácie, Preto som inicioval v októbri 2018 schválenie Košického programu obnovy krajiny i Zelené memorandum Županov, ktoré včera 7-mi župani krajských samospráv podpísali.

Čo ešte treba priatelia? Potrebujeme, aby Európa nezhorela, potrebuje túto agendu, ktorú rozvíjame na Slovensku. Potrebujeme zavodniť starý kontinent, aby sme sa zbavili takých extrémov v počasí, ktoré ohrozujú samotný život.

Preto sa pridávam k mladej švédskej klimatickej aktivistke Greta Thunberg, aby sme nie len panikárili, ale okamžite začali riešiť. Predsedníctvo Demokratickej strany schválilo Globálny akčný program obnovy malých vodných cyklov a klímy, aby sme zabránili hroziacej katastrofe na Slovensku, Európe i vo svete.