Sucho? Máme riešenie

14. apríla 2019, Michal Kravčík, Nezaradené

Od sucha začína praskať zem? (https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/508743-od-sucha-uz-zacina-praskat-zem-pozrite-si-video-z-juhozapadu-slovenska/?fbclid=IwAR0mro5Du9wq0LDaG3T0ffpGf6LOZLEItFFnqkzWT5DIZOo4-l63vMmY79U).
To preto, lebo dlhšie a dlhšie neprší. Prečo z roka na rok menej dlhšie neprší? Nuž preto, lebo sú vyprázdnené malé vodné cykly. Treba ich naplniť a bude častejšie pršať a po trochu a stále, tak ako to bolo kedysi.
Prečo sa to zmenilo? Nuž jednoducho preto, lebo sme zrovnali medze, odstránili mokrade, remízky a čo sme mohli, tak sme odvodnili, alebo zregulovali, či zapečatili.

foto Kravčík

Jednou z najvyšších priorít Demokratickej strany je vrátiť pôde úrodnosť. Dá sa to dosiahnuť iba vtedy, ak bude častejšie pršať a nie len raz za 3 mesiace.
Vieme ako na to. Skupina expertov z Česka a Slovenska už pred 11 rokmi spísala Novú vodnú paradigmu (www.vodnaparadigma.sk), ktorá ponúka riešenia, ako obnoviť dážď a teda úrodnosť poľnohospodárskej pôdy.
Najlepšou, najefektívnejšou a najlacnejšou závlahou krajiny je dážď a nie budovanie drahých bypasových distribučných závlahových systémov na udržanie úrodnosti pôd. Preto DS túto agendu podporuje a ak dostane mandát od voličov, agendu presadí do praxe.
To riešenie nie len obnoví úrodnosť pôdy, ale obnoví aj biologické a chemické procesy v pôde, čím sa pre farmárov zlacní a zefektívni výroba potravín s trvalým udržaním úrodností pôd.
Obnova poľnohospodárskej krajiny zníži povodňové riziká, zmierni extrémy v počasí a znormalizuje teplotné skoky. Preto DS bez prívlastkov sa uchádza u všetkých občanov Slovenska o priazeň, aby sme získali mandát a agendu potravinovej, vodnej a klimatickej bezpečnosti Slovenska zrealizovali.