Ako očistiť vzduch od alergénov na Slovensku i v Európe

23. marca 2019, Michal Kravčík, Nezaradené
Viac alergie, ekzémov i astmatických ochorení? Už polovica populácie bude civilizačnými ochoreniami ohrozená za 5 rokov? (https://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/clanok/506228-europa-trpi-epidemiou-alergickych-ochoreni-nedbame-na-prirodu-a-nicime-si-tak-zdravie/)
Nuž nečudo, ak sme z miest vyhnali dažďovú vodu, ktorá nám zvlhčovala prostredie i posilňovala výpar, aby v ovzduší bolo viac vlhkosti.
Viac vlhkosti v ovzduší znamená menej prachu, lebo každá plávajúca nečistota v ovzduší sa obaľuje mikroskopickou časticou vody, je ťažšia a padá na zem a vzduch sa čistí.
Keďže z miest sme vyhnali dažďovú vodu, máme špinavší vzduch, ktorý naše deti dýchajú. Dostáva sa cez pľúca do tela.
Zastaviť civilizačné choroby je možné iba zmenou územného plánovania, aby v meste ostávalo viac dažďovej vody, ktorá cez zeleň i stromy bude vyparovať do atmosféry.
Celá Európa vysýcha, lebo dažďovú vodu považujeme za odpad a kanalizujeme ju rýchlo preč, tak sa dožívame toho, o čom sa píše v článku.
Ako to zmeniť? Zhoršovanie stavu životného prostredia je tak rýchle, že už nestačia len kozmetické úpravy. Treba systémové zmeny vo verejných politikách a ak zoberieme do úvahy, čo sa deje v rámci celej EÚ, potrebujeme systémovú zmenu vo verejných politikách nie len na úrovni Slovenska.
To je jeden z dôvodov, prečo chcem svoje skúsenosti ponúknuť na úrovni EÚ. Máme málo času na zmenu. Stihnúť sa ešte dá, ale už len systémovými zmenami vo verejných politikách na kontinentálnej, aby došlo k zmene využívania verejných financií.