Prečo prestáva pršať

18. novembra 2018, Michal Kravčík, Nezaradené

Je to asi najdôležitejšia otázka v celej Európe i vo svete.

Vieme, že dážď je základom procesov fotosyntézy a rastu akejkoľvek formy vegetácie, zásob vody i termoregulácie krajiny. Na to, aby sme to pochopili prečo prestáva pršať, potrebujeme sa zamyslieť nad kolobehom vody v prírode.

Vieme, že kolobeh je tvorený z malého a veľkého obehu vody v prírode. Tá voda, ktorá odteká riekami do morí a oceánov a následne vracia na kontinenty frontálnymi systémami je súčasťou veľkého obehu vody v prírode. Jedno „otočenie“ medzi kontinentom a morom je spravidla 3 mesiace.

Voda, ktorá ostáva v krajine, vsakuje do pôdy, cez vegetáciu sa vyparuje, odčerpáva teplo od zemského povrchu to hornej vrstvy troposféry, je súčasťou malého kolobehu vody v prírode.

Po ochladení v hornej troposfére kondenzuje a pri rosnom bode tvorí dážď. A tak sa táto voda vracia na zemský povrch. Tento cyklus spravidla trvá 8 dní.

Ak by bol dostatok vody v malých vodných cykloch, tak v priemere každých 8 dní by zapršalo. To je jednoduchý a základný princíp obehu vody v malých vodných cykloch.
V rámci jedného cyklu obehu vody nad pevninou spôsobuje biochemické procesy v pôde, na povrchu zeme spôsobuje fotosyntézu (rast vegetácie) a v atmosfére ovplyvňuje jej teplotný režim.

Do tohto kolobehu vody zasahuje človek a zásadne. V nevedomosti malým vodným cyklom podrezávame zily a tým ich vyprázdňujeme. Tam, kde sme vyprázdnili malé vodné cykly úplne, tak je teraz púšť.

Z analýz zmien v hydrologickom režime na Slovensku vieme, že v našich zemepisných šírkach z malých vodných cyklov vyprázdňujeme ročne 1% objemu. O tom som prvý krát upozornil v knihe Voda pre tretie tisícročie v roku 2000.

Masové vyprázdňovanie malých vodných cyklov sme začali po 2. svetovej vojne. Tak si teraz môžeme vyrátať, kde sa momentálne nachádzame a jednoducho pochopíme, prečo tak zriedka prší. Ak však naprší, tak je z toho katastrofa.

Ak teraz nezačneme robiť systémovú zmenu, o 5 rokov už bude neskoro. Hráme priatelia nie o ekologický módny trend, ale o hole prežitie. To treba robiť všade. Na Slovensku, v celej Európe, i v celom svete.

Základným princípom fungovania komunít, regiónov, národov i civilizácie ja masové naštartovanie pumpovania vody do malých vodných cyklov. Jednoducho sa to dá dosiahnuť plošným zadržiavaním dažďovej vody v poškodenej lesnej, poľnohospodárskej i urbánnej krajine.

Tak dofrasa na čo čakáme? Šup do práce, ak sa nechceme v blízkej budúcnosti zblázniť z pekla, či z Biblickej potopy….