Ako ozdravovať klímu miest

18. septembra 2018, Michal Kravčík, Nezaradené
Koncom decembra 2010 som si dovolil vyhlásiť rok 2011 za Rok dažďových záhrad na blogu SME. Vtedy nikto na Slovensku ani nechyroval, čo je dažďová záhrada i prečo treba dažďovú vodu nechávať v mestách. Prešlo 7 rokov a tento termín sa udomácnil kde kade a nie len na Slovensku.

Foto: Archív MVO Ľudia a voda

Od vtedy si množstvo ľudí na Slovensku uvedomuje, že betónovanie miest je cesta do pekla a že treba zadržiavať dažďovú vodu v mestách, aby sa zmierňovali letné horúčavy i ozdravovala klíma. To si uvedomujú už aj politici na všetkých úrovniach od ministerstva životného prostredia až po starostvov miest i obcí.
Kuriózne na tomto príbehu je, že tí, ktorí čerpajú poznanie z Novej vodnej paradigmy (2007) zatĺkajú, že príbeh zadržiavania dažďovej vody v intravilánoch miest a obcí sa začína odvíjať od ich potreby. Omyl priatelia

Foto: Archív MVO Ľudia a voda

Aj Ministerstvo životného prostredia, ktoré vyhlásilo výzvu za 17 mil..€ na projekty zadržiavania dažďovej vody by mohlo byť úspešnejšie, ak by mu nastavovali výzvu tí, ktorí tomu rozumejú.
Keď si spomínam prezentáciu úradníkov ministerstva životného prostredia v Prešove, bolo mi jasné, že v tejto výzve nejde o podstatu, ale o ďalší model kešovania z verejných peňazí z predstieraním verejného záujmu a medzi národ poslali úradníkov, aby zahrali povinnú jazdu, ako im na ochrane životného prostredia záleží.
Ak by aspoň trošku Ministerstvo životného prostredia venovalo času a námahy pomôcť samospraávam vydať príručku, ako zrealizovať dažďovú záhradu, bez stavebného povolenia i bez posudzovania vplyvov dažďovej záhrady na životné prostredie, spravilo by míľový krok k obnove životného prostredia.
Môžu bez výčitiek svedomia okopírovať manuál, ktorý sme s Martinom Kováčom (bývalý splnomocnenec vlády pre revitalizáciu krajiny) a ktorý stále svietu na portáli Vlády SR: http://archiv.vlada.gov.sk/krajina/data/att/26171_subor.pdf
Je mi občas do plaču na akých zvrátených princípoch tento štát funguje. Pýtam sa v mene mojich i Vašich detí a vnúčat: DOKEDY? https://kravcik.blog.sme.sk/c/251543/2011-Rok-dazdovych-zahrad.html