Leto už na začiatku jari? Lebo vysušujeme krajinu!

14. apríla 2018, Michal Kravčík, Nezaradené

Pred mesiacom sme mali zimu a teraz už máme leto? Dá sa to logický vysvetliť prečo to tak je?

Áno dá sa a jednoducho. Menej vody v krajine, znamená rýchle prehrievanie krajiny, ak je Slnko už vysoko na obzore. A to sa začína vtedy, keď Slnko je už na rovníku. To sa stalo už 22. marca (deň rovnodennosti).

V minulosti na deň rovnodennosti štartovala jar, lebo bolo v krajine veľa vody. Osobne si pamätám, že ako mladí šarvanci sme boli až po uši zablatení, keď sme sa vybrali v apríli do prírody. Teraz? V apríli do prírody? Ako po asfalte.

Prečo? Lebo málo vody. Keď málo vody, tak pri intenzívnom Slnku sa krajina rýchlo prehrieva!

Prečo? Lebo v krajine, kde je veľa vody v pôde, tak sa krajina začne prehrievať až vtedy, keď  krajina vyschne. Kým krajina po zime vyschla trvalo aj tri mesiace a tomu sa hovorilo „JAR“.  Jednoducho to prechodné obdobie medzi zimou a letom.

Teraz? Niekoľko desaťročí sme krajinu tak spľundrovali, že z nej sa stratilo viac ako 15 mld. m3 vody. A vyschla. A keďže je krajina vyschnutá, tak už v čase Slnka na rovníku, sa krajina prehrieva a začína rovno leto.

Je to zložité priatelia? Ja si nemyslím. Stačí porozmýšľať a urobiť každý vo svojom prostredí kde žijeme. Ako? Dovoliť všetkej dažďovej vode ostať tam kde padne, alebo na vhodnom mieste, kde jej umožníme vsiaknuť do pôdy, či umelo sa jej vypariť.