Občiansky Plán pre Bratislavu umožní perspektívu aj zbytku Slovenska?

3. novembra 2017, Michal Kravčík, Nezaradené

Včera v Bratislave zverejnili PLÁN BRATISLAVA. Konečne vzniká niečo zdola a prirodzene. 50 ľudí sa dalo dohromady, aby začali formovať do reálneho života predstavu lepšieho života. Úplne ma to nadchlo, posmelilo i oživilo staré iniciatívy, ktoré sme naštartovali pred 19-timi rokmi na Východe pod Levočskými vrchni. Naštartovali sme to aj preto, lebo sme pochopili, že po „vyhratých“ voľbách v roku 1998 treba začať pracovať na formovaní novej vízie Slovenska a nie ísť spať.
Vtedy 3 roky pracovalo interaktívnymi diskusiami imulisektorovo 40 ľudí z dvoch okresov na formovaní vízie v 81 jednodňových workshopoch za treningovej podpory. Sformuloval sa plán pre okresy Levoča a Sabinov a navyše sa vygenerovali úplné nové pohľady na inštitucionálnu reformu štátu. Výsledky sme prezentovali na Levočskej konferencii vo februári 2002, na ktorej sa prijala Charta regiónov Slovenska.
Plán sme publikovali v časopise Modrá alternatíva, ktorý sme vtedy vydávali. Následné sme podobným postupom spracovali PLÁNY PRE POVODIA, PRE ROZVOJ LOKÁLNEJ EKONOMIKY, POĽNOHOSPODáRSTVO, ROZVOJ TURIZMU A PRE RIEŠENIE PROBLÉMOV RÓMOV. A kde sme spravili sme najväčšiu chybu v celej iniciatíve? Štartovali sme to z vlastnej iniciatívy bez povolenia od akýchkoľvek ústredných výborov a to bola CHYBA.

mama3ma1

Už okolo Levočskej konferencie sa robili prieky. Týždeň pred našou konferenciou treťoserktoroví odborníci z Bratislavy prišli do tej istej miestnosti, na tú istú tému debatovať o rozvoji regiónov. Doteraz neviem pochopiť, prečo to urobili týždeň pred a nie počas konferencie.

Keď sme potom urobili metodiku na základe skúsenosti z Levočských vrchov a preniesli celú iniciatívu do Košíc, tak v 15-tich tímoch multisketorovo pracovalo na pláne rozvoja Košíc okolo 400 ľudí. Súdruhovia si s nami nevedeli poradiť. Tak čo urobili? Jednoducho použili Bratislavských „demokratov“ a chytali do pasce viceprimátora Eugena Čuňa, aby celú iniciatívu zmarili. Čuňo totiž celú túto iniciatívu na meste zastrešoval. Doteraz sa mu nikto neospravedlnil ani sa nezaujímal o jeho osud. „Len“ 13 rokov vláčia po súdoch a ničia život jemu a jeho rodine. Stačí sa pozrieť na Košice, čo tu vládne a všetkým nám je jasné, kde je sever.
Prešli potom roky a ešte raz sme použili vypracovanú metodiku z Levočských vrchov pre plán Tatier. Pracovalo na ňom 88 ľudí a výsledky boli až tak progresívne, že primátor a ďalší, ktorí sú zodpovední za svoj priestor, dostali úľak. Život išiel ďalej a potom som ponúkal niektorým ľuďom, ktorí vstupujú a ovplyvňujú verejný priestor, že Slovensko zmenia iba tak, ak sa naštartuje multisektorová komunikácia ľudi v regiónoch.

ma2 Nuž ale tu je koniec celej rozprávky. Alebo začiatok? Je to oveľa namáhavejšia cesta sa dostať na cestu prosperity a často neistá, lebo ten, kto to štartuje je v spoločnosti považovaný za idiota. Napriek tomu fandím Bratislavskej elite, aby to už konečne odštartovala a potom snáď nembudú nám po regiónoich robiť prieky.
Mali by sme sa zamyslieť všetci, prečo v takom úpadku Slovensko je. Najviac ma hnevá, že všetci nadávajú, ale keď treba robiť, tak sa uchýľujú k zjednodušeným plytkým scenárom.
Moja ponuka je ešte raz a vzhľadom na vek asi posledná túto kapitolu otvoriť po regionálnych voľbách, ak budem mať legitimitu vstupovať do verejného priestoru….