Zriaďovateľ zmenil Košice. Presne tak zmení aj tento kraj

28. septembra 2017, Michal Kravčík, Nezaradené

Si rodič? Pádny dôvod prísť na schôdzu rodičov jednej z materských škôl v Košiciach. Na rodičovské združenie v mestskej materskej škôlke. Nič neobvyklé, rodičovská povinnosť.

Prihovorila sa Vám riaditeľka škôlky? Bežné početné oznamy v súvislosti s nastavenými pravidlami, ktoré ako rodičia máme dodržiavať.

Prišlo i na účelové vydieranie? Popravde – rodičia, samotná škôlka i jej zriaďovateľ s ním už akosi rátajú. Lebo také je systémové nastavenie. Niet predsa účelnejšieho vydierania, než vydieranie prostredníctvom detí.

„Obliekajte deti teplejšie, okná netesnia, do miestností s postupom jesene prefukuje chlad. Zriaďovateľ sa k rekonštrukcii našej budovy ešte nedostal a ktovie kedy sa dostane.“

Máme i nové lôžka, ale aby sme si mohli dovoliť vymeniť za nové všetky, a že by sme to už potrebovali,… prerátali sme to, na jedno dieťa to vychádza… Viete zriaďovateľ niečo prisľúbil, ale či peniaze aj reálne prídu?

Náklady na hygienické potreby… je nevyhnutná vaša výpomoc. Dohodnite sa medzi sebou kto čo prinesie, aby sa nám tu nehromadil toaletný papier a chýbať nám bude napríklad tekuté mydlo. Nie, zriaďovateľ nám na toto neprispieva, koľko by sme potrebovali…

Otázka: Prečo ako riaditelia mestských škôlok neadresujete magistrátu mail, list s upozorneniami, požiadavkami? Samospráva predsa povinnosti vyplývajúce z jej zriaďovateľskej funkcie nesmie ignorovať.

…pretože ešte chcem byť riaditeľkou.

Čo stojí jeden bilboard? 100 eur? Koľko ich má súčasný primátor Košíc, ako kandidát na župana popri cestách v kraji? Minimálne niekoľko stoviek. Ak by ich bolo o polovicu menej, deťom v mestských škôlkach by, napríklad, mali čím utierať zadočky.

Hej, aj takto zmenil naše mesto. Presne tak zmení i tento kraj.