Hrdo, odborne a slušne tunelujeme chudobné regióny Slovenska

23. septembra 2017, Michal Kravčík, Nezaradené

Ďalší smutný príbeh kampane „HRDO, ODBORNE a SLUŠNE“, ktorá dorazila pred parlamentnými voľbami a vyniesla protagonistu tohto volebného sloganu do druhej najvyššej ústavnej funkcie na Slovensku. Súvislosť?

V Levočských vrchoch totiž idú postaviť nejaké „poldriky“ na protipovodňovú ochranu za 9,44 mil. eur. Tieto poldriky majú podľa technickej správy ochrániť 119 ľudí v Ľubici v Levočských vrchoch tým, že znížia storočnú povodeň zo 150 m3/s o 8,3 m3/s,

Investícia na jedného obyvateľa je 79 tisíc eur. Ak by sme išli podľa najnovšieho fetišu, ktorý často terajšia vláda používa: „hodnotia za peniaze“, tak táto investícia je aspoň trojnásobne drahšia investícia, ako postavenie nových domov a do nich presídlenie 119 občanov Ľubice.

Projekt  robila pobočka Holandskej hydrologickej spoločnosti (DHI) a verejné obstarávanie robila firma PP & P Co., s.r.o., ktorej spolumajiteľkou je Ing Lucia Veselská, členka dozornej rady Západoslovenskej energetiky a ktorá je v sociálnej sieti firiem s JUDr. Andrejom Dankom Verejné obstarávanie sa uzavrelo 21. septembra. Pozoruhodné, že o tejto aktivite na masírovanie verejnej mienky priniesla TA3 deň na to: (http://www.ta3.com/clanok/1113186/pod-tatrami-vydatne-prsi-poldre-zachranuju-dediny-pred-povodnou.html)

Predkladateľom Verejného obstáravania sú Vojenske lesy, ktoré je v správe Ministerstva obrany, ktoré je pod politickou správou SNS. A tu sa kruh uzatvára: Hrdo, odborne a slušne.

Tak sa pozrime na to, ako je to s odbornou stránkou projektu pri alternatíve, ktorá bola zastavená v roku 2012. druhou Ficovou vládou. Ak by sa protipovodňová ochrana v povodí Ľubického potoka robila ekosystémovou obnovou poškodených území v povodí, by sa vybudovalo 5 násobne viac vodozádržných opatrení za tie isté peniaze, ktoré by znížili 100 ročnú vodu z 150 m3/s na 81 m3/s.

Takže povodňové riziká by klesli na úroveň povodňovej vlny desať ročnej vody!. A čo ešte? Nuž taká maličkosť minimálne prietoky v Ľubickom potoku by stupli o 200 %! A čo ešte? V Kežmarskom okrese na programe revitalizácie by mohlo pracovať 3 roky viac ako 300 ľudí!

Takže čo dodať na záver priatelia? Vláda Roberta Fica robí akčné plány pre chudobné okresy. Začala v Kežmarskom okrese a tu vidíte konkrétny príklad o čo tejto vláde ide. Majú úplne v paži chudobných ľudí.

Kežmarský okres je mimochodom najchudobnejším okresom celého Slovenska. Cynizmus politických bosov nepozná hraníc. Aj v spomínanej televízii z naivných dedinčanov urobili komparzistov. Úplne odporné…

lubica