Kedy sa na Slovensku bude debatovať o vede a nie o skorumpovaných politikoch vo vede?

14. augusta 2017, Michal Kravčík, Nezaradené
Ponúkam príklad úpadku vedy na Slovensku v oblasti starostlivosti o krajinu. Keď sme realizovali Vládny program revitalizácie krajiny, tak Slovenská veda odmietla participovať robiť výskum vplyvu vodozádržných opatrení na prevenciu pred suchom, povodňami i klimatickú zmenu. Dopredu už im bolo všetko jasné.
Teraz, keď pozerám na to trápenie ministra školstva, ako sa snaží zakryť korupciu v zneužívaní eurofondov na výkum, tak si dovolím tvrdiť, že za tento stav môžu autority vedy, výskumu i vzdelávania. Prečo? Nuž napríklad aj preto, keď prvý minister školstva po revolúcii v rámci reformy vzdelávacieho systému a rýchleho prenosu najnovších poznatkov do praxe navrhol inštitucionálne spojiť univerzity a vedou. Akadémia vied sa vtedy vzbúrila. „Kto to kedy videl ich takto ponížovať, aby veda a výskum boli zlúčení s univerzitami“, bol vtedy argument.
Prešlo 25 rokov a máme to tu. Výskum idú robiť priam upratovačky. Aj to by nebolo zlé, ak by aj človek, ktorý manuálne zarába na svoje živobytie, mal rovnakú príležitosť robiť výskum v prospech spoločnosti ako ten, ktorý sedi na akedémii. To, že to u nás nefunguje a že viac forma rozhoduje ako obsah, je výsledkom nastavenia korupčných pravidiel „nerovnakých šancí“. naprieč celým rezortom, tak ako vo všetkých sférach štátu
A ako to súvisí z tou prehnitou hrádzkou na obrázku a vedou, ktorá je v blogu, ktorý som napísal pdre 5-tími rokmi? Ta hrádzka funguje viac ako 60 rokov, no vedec na Slovensku je stále presvedčený, že už dávno zhnila. Toto je kvalita našej vedy. Viac tu:
https://kravcik.blog.sme.sk/c/296459/Nasi-vedci-a-zdravy-sedliacky-rozum.html