Ak nechceš mať sucho a horúco, urob si vlastnú dažďovú záhradu. . .

1. augusta 2017, Michal Kravčík, Nezaradené

Málo ľudí na Slovensku si uvedomuje, že vysušené prostredie je práve preto, že dažďovú vodu kanalizujeme z prostredia, kde žijeme a tým jej neumožňujeme vsiaknuť a vypariť sa tam, kde padne.

V presušenom ovzduší pláva množstvo jemných prachových i alergénnych častíc, ktoré vdychujeme do našich pľúc a zhoršujeme si svoj zdravotný stav. Najhoršie sú na tom naše deti, u ktorých sa to prejavuje častými respiračnými chorobami i alergiami.

odkvap_rura

Toto je jedna z hlavných príčin, prečo v mestách rastie počet alergikov i astmatikov. A nemuselo by. Stačilo by zmeniť systém manažmentu dažďových vôd v intravilánoch miest a obcí aby sa viac vody vyparovalo do ovzdušia.

2

Zvlhčený vzduch má totiž fenomenálnu vlastnosť čistiť vzduch tým, že každá prachová častica či peľové zrnko poletujúce vo vzduchu sa nabaľuje mikroskopickou časticou vody a následne padá na zem, lebo je ťažšie.

3

Ak by pri každom dome na Slovensku vyrástla dažďová záhrada, ročne by sa cez rastliny zrecyklovalo možno aj 50 mil. m3 dažďovej vody. Mali by sme krajšie mestá a obce s lepšou mikroklímou, so zdravšími deťmi a možno, že by sme sa k sebe tolerantnejšie správali.

5

Ideálne je začať zbierať dažďovú vodu na svojom pozemku, pri svojom dome, vo svojej záhrade a spríjemňovať si vlastné prostredie. Zbavme sa starých zaužívaných stereotypov likvidovať dažďovú vodu a ešte za to platiť.

4

Máme na výber. Ročne naďalej platiť milióny eur vodárenským spoločnostiam za odkanalizovanie dažďovej vody, alebo si ich ušetriť výstavbou dažďových záhrad pri svojich domoch, bytoch, budovách, priemyselných objektoch a navyše si zlepšovať svoje prostredie…

6

…tak hor sa vybudovať dažďové záhrady po celom Slovensku!!!