Od jesene sa majú obyvatelia Košického kraja na čo tešiť. Kraj ožije. Tak ako Košice. Občianskou nespokojnosťou. . .

30. júna 2017, Michal Kravčík, Nezaradené

Mesto Košice sa dostáva do riadneho chaosu. Ten, kto ide zabojovať o kreslo župana v novembrových krajských voľbách s heslom “Kraj ožije. Tak ako Košice“ úplne pravdivo vystihol svoju podstatu politiky. Áno, on oživuje občanov Košíc k nespokojnosti! Od novembra sa na toto oživenie môže tešiť celý kraj, ak Richard Raši v novembri vyhrá regionálne voľby.

Ponúkam príklad košickej anarchie a z toho vyplývajúcej občianskej nespokojnosti na príklade rozvoja koncepcie parkovania. Tu mesto úplne zlyhalo. Poďme poporiadku

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach schválilo 21.februára 2012 uznesenie č. 215, ktorým dáva mandát k uzatvoreniu nájomnej zmluvy medzi mestom Košice a spoločnosťou EEI s. r. o. o prenájme nehnuteľného majetku – parkovacích plôch na pozemkoch mesta Košice za účelom výkonu parkovacích služieb.
Na základe tohto uznesenia mesto Košice s firmou EEI uzavrelo 30. júla 2012 nájomnú zmluvu v zmysle ustanovení § 663 a nasl. zák. č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov. Zmluva bola uverejnená na internete tu: https://www.zverejnenie.esluzbykosice.skfile.aspx/?path=Zmluvy/z2012001646wo.pdf%20.. Zmluva už nie je verejne dostupná? Ja som túto informáciu zverejnil na svojom profile na facebooku 7. septembra 2016 a následne zmluva zmizla z intenetu. Snažil som sa to vygoogliť, no nie je na žiandnej inej linke. Otázkou je, či je to v rozpore so zákonom.

Princíp zmlúv o prenájme na základe občianskeho práva hovorí:

  1. Podľa § 663 Nájomnou zmluvou prenajímateľ prenecháva za odplatu nájomcovi vec, aby ju dočasne (v dojednanej dobe) užíval, alebo z nej bral aj úžitky.
  2. Podľa § 664 Prenajímateľ je povinný prenechať prenajatú vec nájomcovi v stave spôsobilom na dohodnuté užívanie, alebo ak sa spôsob užívania nedohodol, obvyklé užívanie, a v tomto stave ju na svoje náklady udržiavať.

Nájomná zmluva nedáva oprávnenie nájomcovi na zarábanie za účelom úhrady nákladov i ziskov. Nájomca môže zarábať na úhradu nákladov a ziskov projektu iba za podmienok, ktoré definuje koncesná zmluva.

Koncesia sa líši od iných dojednaní vo verejnom sektore s financovaním zo súkromných zdrojov spôsobom, akým dodávateľ zarába na úhradu nákladov a ziskov z projektu. To znamená, že dodávateľ („koncesionár“) je odmeňovaný za financovanie výstavby infraštruktúry a/alebo zriadenie služieb tým, že je mu poskytnuté právo na využívanie infraštruktúry a/alebo služby za účelom zisku.

Bežným príkladom je projekt na výstavbu spoplatnenej cesty, pričom odmena za vykonané práce (a alebo služby) pochádza z mýta zaplateného vodičmi využívajúcimi cestu. Takéto druhy dojednaní typicky obsahujú záväzok na zásadnú investíciu, ktorá podmieňuje dlhodobé finančné záväzky. O to viac musí byť pri takýchto dlhodobých dojednaniach kladený dôraz na právnu istotu. To definuje Smernica Európskeho parlamentu o udeľovaní koncesií.

Z toho teda vyplýva, že Košice obišli Smernicu Európskeho parlamentu a Rady 2014/23/EÚ o udeľovaní koncesií a tým celý prenájom verejných platených parkovísk na území mesta Košice za účelom výkonu verejných parkovacích služieb je právne záväzný iba v časti prenájmu a platenia záväzkov voči prenajímateľovi, nie v časti spoplatňovania služieb za účelom úhrady nákladov či ziskov.

Čo z toho vyplýva? Nuž jednoducho to, že primátor podpísal zmluvu, ktorá mestu zaručuje príjmy z prenájmu, ale neumožňuje spoplatňovanie parkovacích miest od občanov mesta Košice. Parkovné bude môcť EEI vyberať až vtedy, keď bude mať s mestom podpísanú koncesnú zmluvu a tu nemá.. Dovtedy nemá právo!!!!!!!!

Údajne v decembri 2016 Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) Slovenskej republiky v ktorom údajne sa tvrdí, že zmluva medzi mestom Košice a parkovacou spoločnosťou je neplatná. Mesto dalo žalobu na NKÚ a údajne preto je zmluva nezverejnená. Žeby aj preto bola stiahnutá z internetu zmluva medzi mestom a nájomcom. Áno priatelia tu je zrejme vyriešená záhada. Ak to raz prepukne, bude v Košiciach i na celom Slovensku kvôli tomu horúco. A poriadne. Primátor by sa mal pobrať na dovolenku a ostať tam čo najdlhšie. To mu radím…