Ako môžeme Zemplínskej Šírave prinavrátiť zašlú slávu

23. júna 2017, Michal Kravčík, Nezaradené

Včera v tej horúčave som mal výjazd na Zempín. Rozpálený asfalt 47 stupňov a vzduch okolo 28 jednoznačne lákal k vode. Pre istotu som si zobral plavky s plánom, že keď sa zvýši čas, zaplávem si v Zemplínskej Šírave.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rozhodol som sa pre južné nábrežie Šíravy v Zalužiciach. Čakala ma teplá voda s neradostným pohľadom. Plávalo v nej kadečo, no ja nie. Tak som si napokon nezaplával.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pochopil som, že tento vodný klenot, ktorý bol postavený pred 50-tími rokmi neláka pre tento vizuálny pohľad. Stačilo by tak málo. Trošku dobrej vôle a rozhýbať kolieska výmeny vody v nádrži, ktorá tam starne. Prečo? Lebo vodná nádrž je technický tak riešená, že prítok i odtok vody z nádrže je zo západnej strany.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Celá východná čast nádrže je tak veľká, že drobné prítoky z Vihorlatských kopcov nestačia pokrývať výpar a tak sa v nádrži kumulujú všetky živiny a s tým prebieha intenzívna eurofizácia na vodnej hladine. Zelené riasy a množstvo biologického života, ktorý neprispieva k príjemnému pohľadu do vody, nieto ešte plávať.

Existuje riešenie, ako prinavrátiť zašlú slávu Zemplínskej nádrže? Áno a jednoduché. Stačí vytvoriť vodný prítok z východnej strany nádrže z tých vôd, ktoré spôsobujú povodňové situácie v Sobraneckom okrese. Toto riešenie je súčasťou Programu 5 PRÁVD pre VÝCHODNÉ SLOVENSKO (pozri časť MODRE PARKY), ktorý ponúka Iniciatíva Verejnosti Pre Rozvoj Východu (www.vprv.sk). Táto iniciatíva prináša jasnú, zrozumiteľnú a uskutočniteľnú víziu aj pre obnovu kvality vody a zašlej slávy Slovenského mora, teda Zemplínskej Šíravy. Chytíte sa príležitostí zemplínčania?

Foto: Michal Kravčík