Viete o tom, že Bratislava patrí do elitnej 10-tky najbohatších regiónov Európy a zbytok Slovenska do tretej stovky?

30. apríla 2017, Michal Kravčík, Nezaradené

Istého času nám premiér zvestoval, že ak by neboli eurofondy, tak by to bolo o ničom. Presne tak. Vyhraj voľby a môžeš eurofondy rozdeľovať a z nich si ukrajovať, koľko sa ti ráči. Ako? Tak napríklad tak, že ty rozhoduješ, komu tie peniaze potečú  a že potečú len tým, ktorí dajú percenta, tak to v tejto republike je už jasné aj deťom.

Ako to zmeniť? Na Slovensku rastú nové politické hviezdy a ani jedna z nich nerozpráva verejnosti, aké systémové zmeny chce urobiť k lepšiemu. Prezentujú len seba. Nie náhodou nerozprávajú, že ich cieľom je tiež len vyhrať voľby a byť pri koryte? A nie náhodou preto kaviarenskí demokrati v Bratislave sa zamýšľajú nad tým, že decentralizácia napríklad eurofondov je decentralizácia korupcie? Rozumejú títo demokrati správe veci verejných?

Čo keby sa už konečne začala formovať skupina ľudí, ktorí budú najsamprv prezentovať riešenia systémových zmien? Jedno z možných riešení sú napríklad Eurofondy. Tých teraz má tiecť cca 15 mld. eur. Ak by tretina týchto eurofondov išla priamo na obce a obce zákonom boli zaviazané, že tieto peniaze sú účelovo viazané rozvojom, tak určite by sa v obciach k tomu zodpovednejšie správali, ako teraz cez nastrčené stranícke agentúry, ktoré zástupcov obcí vydierajú percentami.

Každá obec by dostala na obyvateľa obce tisíc eur, tak isto kraj by dostal 1000 eur na obyvateľa kraja a ich vedenia s poslancami by boli zodpovední za investovanie rozvojových projektov. Štátu by ostalo tiež 1000 eur na obyvateľa a rozvojové projekty. K tomu pridať zákon o trestnoprávnej zodpovednosti politikov za využívanie verejných prostriedkov a do 10 rokov sme Švajčiarskom.

Regióny by sa zmáhali. Bola by práca priamo v regiónoch, bolo by menej áut, tlačiacich sa do Bratislavy i novú mladú generáciu by nevychovávala Kotlebová ulica, ale kompletná rodina s mamou doma a nie v Rakúsku a otcom nie po zahraničných stavbách, ale na stavbách vo svojej obci, či v kraji

Že to nejde? Bez eurofondov by kešovanie nebolo, Slovensko je prerastené korupciou naprieč straníckym centrálam. Len pripomínam, že po vstupe Slovenska do EÚ v troch krajoch (PO,KE,BB) hrubý domáci produkt k priemeru Slovenska klesol.