Extrémne výkyvy počasia? Viac lesa v poľnohospodárskej i v urbannej krajine to zastaví

19. apríla 2017, Michal Kravčík, Nezaradené

Slovensko sa chváli, že patrí ku krajinám s najväčšou lesnatosťou. Ak si odmyslíme kvalitu lesov, tak je to fajn. Ale ako je možné, že na Slovenskú máme častejšie a extrémnejšie výkyvy počasia? A v noci nás čaká orkán. Čo sa stalo, že v apríli také drastické zmeny počasia? Pred dvomi týždnami letné počiasie a teraz krutá zima?

Vieme dobre z histórie, že sme mali lesy asi približne tej istej rozlohy ako teraz. V otvorenej krajine bolo viac lesíkov, mokradí, remízok, medzí i malých vodných plôch. Jednoducho sme mali viac plôch, ktoré spomaľovali rýchlu výmenu vzduchových más v krajine. Teraz? Máme rozsiahle otvorené lány poľnohospodárskej krajiny.

Potrebovali by sme, aby menej sa pomalšie vymieňali vzduchové masy v atmosfére a to je možné iba vtedy, ak v krajine bude viac vody. Za posledných 60 rokov sme žiaľ zo Slovenska doslova vyhnali viac ako 15 mld. m3 tej dažďovej vody, ktorá bola súčasťou kolobehu vody v Slovenskej krajine.

Ako to zmeniť? Docieliť sa dá vtedy, ak bude poľnohospodárska krajina schopná zadržať viac dažďovej vody. To sa dá dosiahnuť, ak vrátime do poľnohospodárskej krajiny lesíky, mokrade, remízky, terasy i drobné vodné plochy, kde sa bude zachytávať dažďová voda. A toto prostredie by malo termoregulovať krajinu i spomaľovať výmenu vzduchových más. .

Pripomínam, to bolo cieľom Vládneho programu revitalizácie krajiny, ktorý sa začal realizovať v 2011. Program sa mal v ďalších rokoch postupne rozširovať do poľnohospodárskej i urbannej krajiny. Najmenší odpor proti Programu revitalizácii krajiny kládli vtedy lesníci. Zrejme je to spôsobené, že výchova lesníkov je viac prierezová, ako výchova poľnohospodárov. To dáva príležitosť generácii lesníckych inžinierov profesionalizovať sa na uplatnenie v revitalizácii poľnohospodárskej krajiny prostredníctvom zakladanie remízok, lesíkov, tôni, mokradí.

A čo územní plánovači? Naďalej budú rysovať tvrdé hraničné čiary medzi lesnou, poľnohospodárskou a urbannou krajinou? Je čas to zmeniť. Zajtra to už bude neskoro! Možno nás nočný orkán, ktorý sa preženie Slovenskom prebudí z ilúzie, že máme krásnu krajinu. Áno máme, ale je doráňaná a veľmi krváca z našej zvrátenej starostlivosti.

A politici? Tá tlupa, ktorá dnes spravuje krajinu drancuje posledné zvyšky prírodných zdrojov, ako zmyslov zbavená. Majú pocit, že ich peniaze zachránia. Sťahujú nás do väčšej a väčšej priepasti, z ktorej budeme mať problém sa vyhrabať, keď to nezastavíme.