Založ si blog

Klimatická hojdačka a zmena klímy

12.5. pri polárnom kruhu v Ruskej časti Európy (Archangelsko) dosiahla teplota 31 stupňov celzia. V tom čase sa tam bežne pohybuje od 0 po 5 stupňov.

U nás bolo v tom čase príjemných cez 20 stupňov. Dnes Slovensko sa prebúdza takmer do zimy. Na mnohých častiach Slovenska v noci nasnežilo. Otázkou je, prečo to tak je?

 

Možno si pamätáme, že keď v roku 2010, keď Slovensko zasiahli 3 vlny historických povodní a škody na majetku občanov, miest, obcí i štátu presiahli 500 mil. €, celá oblasť okolo Moskvy bola zahalená dymom z rozsiahlych požiarov vo vysušenej krajine, v ktorej zhoreli desiatky ľudí.

Jednoducho nemali vodu na hasenie požiarov. Vtedy sa na sociálnych sietiach v Rusku objavili správy, že ruský hrdina Putin k vysušeniu krajiny pomohol zákonom v roku 2003 o zasypaní miestnych rybníkov v Rusku. Údajne preto, lebo zavadzali výstavbe Putinovým kámošom.

Tak veru, načo je v Ruskej stepi nejaký smiešny rybník, veď treba stavať. V čase požiarov ruskí mužíci prišli na to, že škoda bolo rybníka, mohol v čase požiaru poslúžiť pre hasenie požiaru i osviežiť sa v neznesiteľnej horúčave.

Tu treba vidieť súvislosti, ako je dôležitá voda v štrukturach krajiny. Jednoducho dobre zavodnená krajina sa pomaly ohrieva i pomaly otepľuje, lebo existujú fyzikálne zákony o vode, ktoré hovoria aj o mernom skupenstve tepla vody.

Čo to znamená v prírode? Napríklad to, že jar v našich končinách je datovaná dňom dennej rovnodennosti a leto keď Slnko je na obratníku Raka (23° 26′ 22″ severnej. šírky). To, že tropické leto takmer na hranici polárneho kruhu (64° 40′ severnej zemepisnej šírky) príde v polovici jari, nie je nenormálne, ale ABNORMÁLNE.

Je to preto priatelia, lebo sme vyhnali vodu z krajiny a nemá čo termoregulovať a to urgentne treba zmeniť. Preto som v roku 2010 pomáhal Radičovej Vláde zastaviť vysušovanie krajiny Programom revitalizácie, Preto som inicioval v októbri 2018 schválenie Košického programu obnovy krajiny i Zelené memorandum Županov, ktoré včera 7-mi župani krajských samospráv podpísali.

Čo ešte treba priatelia? Potrebujeme, aby Európa nezhorela, potrebuje túto agendu, ktorú rozvíjame na Slovensku. Potrebujeme zavodniť starý kontinent, aby sme sa zbavili takých extrémov v počasí, ktoré ohrozujú samotný život.

Preto sa pridávam k mladej švédskej klimatickej aktivistke Greta Thunberg, aby sme nie len panikárili, ale okamžite začali riešiť. Predsedníctvo Demokratickej strany schválilo Globálny akčný program obnovy malých vodných cyklov a klímy, aby sme zabránili hroziacej katastrofe na Slovensku, Európe i vo svete.

 

 

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485430x
Priemerná čítanosť článkov: 3092x

Autor blogu

Kategórie