Založ si blog

Vysušená krajina produkuje extrémne dažde

MÁME RIEŠENIE PRE CELÚ EURÓPU

Kedysi prívalové dažde začínali až v júni, Tak ako sa vysušuje krajina, tak rýchlo sa prehrieva a zvyšuje rast búrok z tepla. Výsledkom sú extrémne prívaly dažďa i záplavy

Poškodenie lesov i poľnohospodárskej krajiny a množstvo rigolov, či kanálov, ktoré sme usilovne budovali rýchlo hromadia odtekajúcu dažďovú vodu v jarkoch. Zo sebou odnášajú biomasu, hlinu i kamene, ktoré upchávajú priepusty. Tak sa rodia lokálne záplavy i povodne.

O tom trpezlivo vysvetľujem už viac ako 20 rokov, no ako keby sem hrachom hádzali o stenu. Sucho? Plačeme! Zaplavuje nás? Plačeme. Ako keby sme boli paralyzovaní v sladkom opojení ničnerobenia a potom hľadáme vinníkov pre istotu v globálnej klimatickej zmene.

Takže príčinu vzniku častejších povodní a extrémnejších povodní by sme mali. Aj keď odborníci nás tvrdohlavo presviedčajú, že krajina je nasýtená vodou a už do pôdy sa viac dažďovej vody nezmestí. Ešte pár dní nám tĺkli do hlavy, že je sucho a extrémne.

Ak by aspoň na chvíľu odišli od simulačných modelov a navštívili terén, zrejme by zažili vedomostný šok.

Existuje ešte vážnejšia príčina častejších a extrémnejších povodní. A tou je jednoducho intenzita z neba padajúceho dažďa. Prevláda však všeobecná predstava, že zrodenie dažďa je v rukách najvyššieho a že človek to nemôže ovplyvniť.

Nie je to tak. Množstvo produkujúcej energie z vysušenej krajiny vytvára novú realitu v atmosfére s nebývalou koncentráciu mrakov v jednej časti a v inej časti oblohy úplne čistá obloha bez mráčika. Dovolím si tvrdiť, že chovanie mrakov na oblohe sa odvíja od spôsobu využívania krajiny.

 

Dajme šancu mladým ľuďom, ktorí teraz s mladou klimatickou aktivistkou Grétou Thunberg zo Švédska panikária kvôli klimatickej zmene.

Ak tu krajinu úplne vysušíme, tak na konci bude katastrofa. Dlho, dlho bez dažďa a potom extrémny príval vody z neba. Priali by sme si, aby mračná na nebi boli roztiahnuté a viac diverzifikované po celom teritóriu Európy, aby v každom kúte Európy zapršalo po trošku, aby tie potvorské mračná sa nevylievali na jedno miesto.

Takýto ideálny stav je však utópiou. Aby všade a rovnomerne pršalo a nevznikali z toho povodne je nereálne. Čo však je reálne, je prinavrátiť formovanie dažďov v teritóriu celej Európy možno na úroveň charakteru zrážok, aké sa vyskytovali napríklad pred 50-timi rokmi.

Vtedy viac pršalo napríklad v Španielsku, Taliansku i v Grécku a menej na Slovensku, či Švédsku. Navyše bol častejší výskyt zrážok a menšej intenzity ako teraz.
Predsa vedci sa už dopracovali k poznaniu, že dochádza k časovej priestorovej zmene rozdelenia zrážok.

Vodohospodári, klimatológovia i ďalší odborníci však tvrdia, že to klimatická zmena a že je treba sa prispôsobovať zmene klímy.

Ja si dovolím nahlas kričať, že to „nie klimatická zmena“, ale poškodzovanie krajiny. A že opravou poškodenej krajiny sa opraví aj charakter počasia. Že je v našich rukách i hlavách tak využívať územie, aby nedochádzalo k jeho vysušovaniu.

Preto tvrdím, že jediná šanca pokoja i prežitia v mieri celého europanstva je opraviť a začať využívať každý kúsok zeme, role, lesa, stavebného pozemku, aby dažďová voda sa mohla naspäť vyparovať z toho územia, kde padla.

Len vtedy je možné ovplyvniť to, že vysušené Španielsko, či Grécko, či iné vysušené regióny Európy namiesto produkcie tepla do atmosféry budú vyparovať vodu a bude tam pomenej a častejšie pršať a u nás tiež.

Tým je väčší predpoklad obmedziť tvorbu masívnych mrakov na oblohe a s tým súvisiaci výskyt extrémnych prívalových dažďov a dramatických povodní.

Takže, ak chceme chrániť svoje teritórium pred ničivými búrkami a živelnými pohromami i suchom a extrémnymi horúčavami až požiarmi, mali by sme sa chytiť príležitosti ponúknuť partnerom v európskom priestore riešenia, ktoré by už vysušeným štátom prinavrátilo vodu a tým aj prosperitu, a nám by to prispelo k zníženiu extrémov sucha i povodní.

Na takýto čin by sme mali mať dostatok odvahy. Demokratická strana už odvahu nabrala a s touto agendou už ide búšiť do Europarlementu. Ja verím, že odvahu naberú aj všetci zodpovední voliči, ktorí prídu 25. mája k eurovoľbám a svoj hlas dajú tejto agende.

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 482731x
Priemerná čítanosť článkov: 3075x

Autor blogu

Kategórie