Založ si blog

Keby neboli eurofondy, bolo by to o ničom?

Možno si spomínate priatelia na priznanie farby Róbertom Ficom vo výroku „KEBY NEBOLI EUROFONDY, BOLO BY TO O NIČOM“.

Veru tak, tí, ktorí majú nastavenú hlavu nie tvoriť ale troviť, na nič inšie nemyslia, len ako cucnuť z verejného blaha. Po niektorí len aby cucali dokážu robiť všetko.

Za ostatných 30 rokov vývoja krajinky zvanej Slovensko je ne hlboké precitnutie, ako sme mohli do verejných funkcií pustiť takéto pijavice, ktoré nie sú pridanou hodnotou a len primitívnymi cucákmi, či to máme len tak nechať?

Poďme trochu do histórie. Po rozpade Rakúsko-Uhorskej monarchie po 1. svetovej vojne vzniklo Československo. Vtedy neboli žiadne eurofondy, ale len ruky a rozum. Vodcovia vtedajšieho štátu na čele s Masarikom dokázali za 15 rokov aj napriek Veľkej hospodárskej kríze rozvinúť ekonomický Československo k 10 najvyspelejším štátom sveta.

Tým sa vlastne len potvrdzuje, že ak sú dobré vedení politickými vodcami obyvatelia Čiech, Moravy i Slovenska svojou pracovitosťou, tvorivosťou i húževnatosťou dokážu zázraky.

A čo my? Za ostatných 30 rokov, teda dvojnásobný čas Československo sa rozpadlo na dva piesočky. Na Slovenský piesoček pritieklo cca 30 mld. € a čo ešte? Z jedného z najpracovitejších ľudí na svete sme urobili pasívnych prijímateľov sociálnych balíčkov.

Jednoducho v občanoch sa paralizovala poctivosť, tvorivosť, pracovitosť, húževnatosť, či vôľa niesť zodpovednosť za za svoju rodinu, komunitu, región i štát. Všetky, doslova všetky rozhodnutia politických potentátov sú orientované iba nato, aby si udržali moc a mohli ďalej cucať.

Prečo to potrebujú? Nuž preto, aby si rozdelili lup, ktorý prichádza z Bruselu na pomoc Slovenska. A tu sa dostávame k tomu, čo dávno prezradil náš najväčší lupič, že bez eurofondov by to bolo o ničom.

Z toho vyvstáva otázka, čo to tak necháme, alebo či to chceme zmeniť. Myslím, si že všetci chceme zmenu. Zmenu k lepšiemu. A ako sa to dá? Slovensko potrebuje prejsť zásadnou reformou štátu. Potrebujeme nastaviť zákony štátu, ktoré nebudú robiť z ľudí ovce, ale sebavedomých, poctivých, hrdých, zodpovedných, či empatických ľudí.

Kde začať priatelia? O mesiac máme Eurovoľby. Potrebujeme tam dostať politikov, ktorí vedia, ako urobiť systémovú zmenu nastavenia eurofondov, aby sa prestalo ich rozkrádať.

Európsky parlament musí byť iniciátorom tejto zmeny, pretože Európska komisia to nezvládla. Nezvládla to preto, lebo žije v ilúzii, že medzi slušnými ľuďmi sa nekradne a robí poctivo. Zabudli, že v postkomunistických krajinách sa vychovával syndróm „KTO NEKRADNE, OKRÁDA SVOJU RODINU“ a že ten, kto je pri moci kradne najviac a má na to legitímne právo.

Tým, že štruktúru riadenia štátu na Slovensku sme nezmenili od čias budovania svetlých zajtrajškov, ponechali sme priestor úzkej politickej elite rozkrádať medzinárodnú pomoc.

Preto treba na úrovni Európskeho parlamentu prijať jednoduchú smernicu, že využívanie eurofondov musí byť diverzifikované, aby nebola skoncentrovaná kompetencia rozdeľovania eurofondov nie len na vládnych úradníkoch, ale aj na regionálnych a lokálnych samosprávach.

Čo to v praxi znamená? Z balíka eurofondov by bola zodpovednosť aj v kompetencii regionálnych samospráv v jednej tretine a za ďalšiu tretinu využívania eurofondov by boli zodpovední lokálne samosprávy. Jedna tretina kompetencií by ostala štátu.

Takéto rozhodnutie by spôsobilo napríklad to, že v následujúcom programovom období do obce, ktorá má napríklad 1000 obyvateľov na rozvoj obce z eurofondov priamo do rozpočtov prišlo 1 mil. €. Iste si vieme predstaviť, čo za milión € by sme na úrovni obce dalo urobiť. Určite by sme si nekúpili lavičky po 50 tisíc €, ako sa to stávalo cez vládou nastrčené agentúry

Takže ak chceme to zmeniť, mali by sme prísť v Eurovoľbách dať hlas tým, ktorí s decentralizáciou pomoci EÚ to myslia vážne.  Kvôli tomu sa oplatí ísť voliť priatelia…a voliť zmenu

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485147x
Priemerná čítanosť článkov: 3090x

Autor blogu

Kategórie