Založ si blog

Voda a 11. september 2001

Milí priatelia, dnes je 17 rokov od najmasovejšieho teroristického útoku v dejinách planéty Zem. Ja som sa v ten deň nachádzal na treťosektorovej konferencii v Žiline, kde som doniesol prognózu stavu vody k roku 2010.

Do jedného paragrafu Prognózy som napísal: Rast agresivity, intolerancie, xenofóbie. Kolegovia mi patrične dali najavo, že zas otravujem s tou „mojou“ vodou. O 5 hodín sme sledovali šoky z New Yorku. Skromne som pripomenul, na čo som ich upozorňoval.

Prešlo 17 rokov a na planéte ZEM je viac agresivity, intolerancie, xenofóbie i terorizmu. Hovorí sa, že prognozy sa píšu preto, aby sme sa vyvarovali nebezpečným trendom. Podceňujeme to a veľmi!

Ako toto všetko súvisí s vodou? Nuž jednoducho tak, že s ubúdaním vody v krajine sa obnažuje krehkosť potravinovej , environmentálnej, vodnej i klimatickej bezpečnosti. Stačí sa pozrieť čo sa dialo a deje v Sýrii, kde od roku 2005 poklesli zrážky o cca 25%. Iste si viete predstaviť, že v krajine, kde je ročný zrážkový úhrn sotva 450 mm a zrážky poklesnú o 100 mm znamená doslova potravinovú katastrófu.

Výsledok poznáme: VOJNA!

Tak, aby sme rozumeli krehkosti planéty Zem v sladkých vodách, potrebujeme si zopakovať základné fakty. Na planéte Zem je zhruba 6% sladkých vôd z celkového objemu. Z tých 6% sladkých vôd je až 99% vôd je v ľadovcoch, v podzemí a v sladkovodných jazerách.

Iba necelé jedno percento sú iné formy vody a to v pôde, v atmosfére a v riekach. Dominantná a zároveň kľúčová je pôdna voda. Aj voda v atmosfére pre vytváranie skleníkového efektu, aby sme nemali výkyvy počasia. Iba 2% z tohto objemu je voda v riekach.

To znamená, že z celého objemu sladkých vôd je len asi 1% vody, ktorá je súčasťou kolobehu vody v malých i veľkom vodnom cykle (voda v riekach, v pôde a v atmosfére).

Voda v riekach je súčasťou kolobehu vody medzi pevninou a oceánom (veľký vodný cyklus), ktorá sa frontálnymi systémami cez výpar permanentne vracia na kontinenty a doplňuje zásoby pôdnych a podzemných vôd a cez výpar udržiava klímu v primeranom stave.

Tá,voda, ktorá sa vyparí z krajiny, následne kondenzuje na pevnine a tvorí drahocenný dážď. Ak vysušujeme krajinu, menej vody je v pôde a menej sa jej vyparuje. Pôdna voda (80%) je základom pre produkciu biomasy, na ktorej funguje celá živočíšna ríša i produkcia potravín.

Atmosférická voda (18%) je objem vody v malých vodných cykloch a tá nám vytvára znesiteľné podmienky pre klímu

 

Poznámka:
Ak odvodňujeme kontinenty, zvyšujeme odtok vody z kontinentov do oceánov a menej vodných zásob sa tvorí v pôde, v podzemí i v atmosfére a tým spôsobujeme nedostatok vody pre človeka, prírodu, potraviny a klímu.

Na základe výskumov na Slovensku sme sa dopracovali k poznaniu, že ročne odvodňovaním kontinentov strácame z kontinentov viac ako ako 700 mld. m3 vody, ktorá spôsobuje ročný prírastok hladín oceánov 2,1 mm!

Výsledok? Vodná, potravinová, ekologická, klimatická a bezpečnostná kríza sveta.

Vieme to zmeniť? Vieme!!! Ak každý obyvateľ planéty Zem urobí ročne 100 m3 vodozádržných opatrení, v ktorých sa bude cyklický zbierať dažďová voda a následne vsakovať a vyparovať, tak do roka a dňa zastavíme nebezpečný trend, aby planéta nezohorela….

Ak to každý obyvateľ planéty Zem spraví tak ročne sa vráti do malých vodných cyklov viac ako 1000 mld. m3 ročne. Tak začne sa ozdravovať klíma na kontinentoch, obnovovať sladkáý voda na kontinentoch a začne poklesávať hladina oceánov….

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485338x
Priemerná čítanosť článkov: 3091x

Autor blogu

Kategórie