Založ si blog

Ešte jeden postreh k Tatranským povodniam. A systémový. ..

V Anglicku katastrofálne sucho, za severným polárnym kruhom horúčavy nad 30 stupňov a v Tatrách povodňová katastrófa…

Dá sa to vysvetliť?

Tu je môj názor:

Systém starostlivosti o krajinu kdekoľvek v Európe je poznamenaný tým istým symptomom. Kontinenty sme rozparcelovali na územia, kde si staviame svoje obydlia, na územia, kde si dopestujeme potravu a na územia, ktoré by sme si radi nechali na relax, či na obšťastnenie, keď nás ubíja husto obývané územie.

Tento model krajiny začína zlyhávať. Prečo? Nuž jednoducho preto, že nad územiami, ktoré sme vysušili vytvárame rozsiahle tepelné ostrovy, ktoré vnášajú chaos do pohybu vzduchových más. To robí aj takú šarapatu, že na maličkom území padne povedzme 100 mm zrážok a v okruhu 50 km od epicentra sotva zaprší. Tak ako sa to stalo vo štvrtok. V Javorine viac ako 130 mm a sotva 30 km južnejšie ani nie 20 mm.

Ako to, že ten dážď nepadol do Popradskej kotliny, ale na hrebene Vysokých Tatier? Nuž práve preto, lebo toto územie je chladnejšíe v porovnaní s Popradskou kotlinou. Minule mi jeden priateľ Peter Bujňák, ktorý 3 mesiace montoval solárne kolektory na rozsiahlych niekoľko hektárových strechách priemyselných hál v Holandsku rozprával, ako zažil niekoľko krát úkaz, že všade dookola pršalo, len na strechu priemyselnej haly nepadla ani kvapka.

A tom je záhada chaosu v počasí. Niekde padá viac a inde menej dažďa. Tam, kde sme viac pretvorili a vysušili krajinu, tam prší menej a tam, kde ostala krajina chladnejšia, aj keď je táto krajina tiež doráňaná, ako napríklad Tatry, tak to schytá viac dažďa.

Je to preto, lebo z vysušenej krajiny sa produkuje do atmosféry ohromne suché teplo, ktoré významným spôsobom koncentruje vlhké chladnejšie vzduchové masy nad chladnejšími oblasťami. V minulosti boli dažde rovnomernejšie rozdelené preto, lebo rozdiel medzi chladnejším a teplejším prostredím nebol tak výrazný, ako teraz.

Prvý úkaz extrémne hustého dažďa na Slovensku sme zažili pred 20-tými rokmi (júl 1998) , kde na chladnejší „ostrov“ lesa – horský masív Bachureň sa vylial 12 km vysoký mrak. Ten následne vytvoril bleskovú povodeň v Jarovniciach a prepláchol dolinu s tragickými dôsledkami.

Blesková povodeň vzniká tak, že po poškodených častiach zemského povrchu sa šmýka dažďová voda do údolí, kde sa koncentruje a vytvára potoky i dramatickú povodňovú vlnu. Tak to to je aj v prípade štvrtkovej veľkej vody v Tatrách, ktorá ohrozila Starú Lesnú, či Podspády.

Michal Gažovič poslal fotky zo Ždiaru zo vzdialenosti asi 800 m, ako dažďová voda steká po dopravných linkách, ktoré sa vytvorili počas ťažby, no po ťažbe sa tieto cesty nezrekultivovali, napriek tomu, že lesníci sú zo zákona povinní to robiť. Ak by som bol majiteľom poisťovne, tak všetky zaplatené povodňové škody by som si dal preplatiť tými, ktorí nechali poškodenú krajinu napospas osudu…

Foto: Michal Gažovič

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Bratislava protivládny protest rtvs

Pod hromadnú pripomienku liberálov k zmenám v RTVS sa podpísalo vyše 11 000 ľudí

19.03.2024 12:14

Návrh zákona nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však kreovanie orgánov telerozhlasu.

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 482133x
Priemerná čítanosť článkov: 3071x

Autor blogu

Kategórie