Založ si blog

Matečnej a Sojómyho člapkanie v dažďovej vode

„Ak chceme mať v mestách príjemné životné prostredie, je potrebné zastaviť pribúdanie betónu a úbytok zelene a premyslene budovať prvky zelenej infraštruktúry. Znamená to viac trávnikov a parkov, zelených striech, fontán, jazierok, nádrží či živých plotov,“ uviedla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Správne pani ministerka. Vychádzajúc z kompetencií rezortu, ktorý riadi pani ministerka, by bolo predsa len korektnejšie, ak by zvolala tlačovú konferenciu, na ktorej by vyzvala všetkých farmárov,  aby hospodárili na poľnohospodárskej pôde tak, aby to bolo prospešné pre klímu a životné prostredie, ak už tých 71 € poľnohospodári poberajú za každý hektár.

Vieme dobré, ako často sa ocitne ornica z poľnohospodárskej pôdy v centre obce len tým, že poľnohospodári nedodržujú to, za čo poberajú dotácie.

Nuž, ale keď sa už pani ministerka pôdohospodárstva chcela pozitívne odprezentovať médiám, ako sa mestá urbanizujú a vyvolávajú si vodný kolaps, tak je dobré sa pozrieť na schému, ktorú kuriózne riadi práve Ministerstvo pôdohospodárstva.

Tá schéma sa volá „Zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry a adaptáciou urbanizovaného prostredia na zmenu klímy“. Na túto schému bolo vyčlenených 33 mil. € a doteraz minutých asi 25 mil. €.

Peniaze boli minuté na projekty, ktoré vôbec neriešia to, čím sa ministerka chváli a že rezortom schválené projekty nepredchádzajú takým prípadom, ako sa stali v Bratislave. Prečo to tak je? Nuž z poznania reality vplýva, že všetky výzvy, ktoré sú pripravované na jej ministerstve i na Ministerstve životného prostredia sú úplne zlé nastavované.

Pozrel som si schválené projekty a tú sú aktivity, ktoré v schválených projektoch sa dajú zhrnúť do tejto jedinej vety: „vybudovať spevnené plochy na vyšľapaných cestičkách, vytvoriť športové ihriská – fitnes a multifunkčné, vytvoriť detské ihriská pre rôzne vekové kategórie, vytvoriť oddychové stretávacie zóny, vysadiť novú a revitalizovať existujúcu zeleň“. Prosím pekne to všetko za cca 25 mil. €.

Takže pani ministerke jej podriadení zlé interpretujú súvislosti, alebo ona tomu vôbec nerozumie a ju podriadení klamú? Skôr si myslím, že jej radcovia ju nahovorili, aby vydala tlačovú správu, ktorou by v spoločnosti zarezonovalo, že vie predvídať a dokonca strategický rozmýšľať systémovo do budúcna. No nepodarilo sa.

Poďme sa pozrieť ešte na ministerstvo životného prostredia, kde momentálne prebieha výzva na vodozádržné opatrenia v urbanizovanej krajine, ktorej cieľom je podporovať opatrenia, ktoré zachytávajú zrážkovú vodu za účelom zmiernenia negatívnych dôsledkov zmeny klímy (http://www.op-kzp.sk/obsah-vyzvy/40-vyzva-na-predkladanie-ziadosti-o-poskytnutie-nfp-zamerana-na-vodozadrzne-opatrenia-v-urbanizovanej-krajine-v-intravilane-obci/).

Cieľ tejto výzvy je celkom chvályhodný a mohol by prispieť k tomu, aby naše mestá sa neprehrievali a ozdravovali klímu i aby nedochádzalo k takým veciam, ako došlo v Bratislave. Po túto časť  je to super. Ministerstvo alokovalo na to 17 mil. eur. No čo urobilo ministerstvo v podmienkach výzvy, hraničí to doslova s úmyselnou sabotážou nečerpania eurofondov.

Ministerstvo životného prostredia výzvu vyhlásilo v máji a projekty treba predložiť v júli s maximálnou možnou podporou 600 tisíc €. Na to, aby projekt splnil všetky kritériá, potrebuje spracovať zámer, vysúťažiť projektanta, projekt spracovať, projekt predložiť na posudzovanie vplyvov na životné prostredie, vodoprávne konanie a po zapracovaní pripomienok rozhodnutie Stavebného úradu. S predložením projektu musí byť aj vysúťažený dodávateľ stavby.

Urobiť toľko úkonov na projekte, aby mal zmysel a projekt sa neminul cieľu, je pri efektívnej koordinácii prác minimálne 6 mesiacov. Ak ministerstvo vyhlásilo výzvu s takými podmienkami, tak buď má už dopredu pripravené projekty, čo smrdí korupciou. Pravdepodobnejší je druhý variant. Nerozumie problematike a problémy, ktoré sa valia v ochrane životného prostredia chcú úradníci zachrániť aspoň niečo, no sa zamotávajú ešte do väčších chýb.

Ak ministerstvo životného prostredia má aspoň trochu úcty k svojej práci hneď v pondelok vydá vyhlásenie, že od predkladateľov projektov bude vyžadovať iba zámer, koľko dažďovej vody v útrobách mesta vody chce mesto zadržať a efektivitu vkladaných peňazí. Po schválení zámeru ministerskou komisiou mestá a obce, môžu pracovať na projektoch nie len bez stresov, ale aj seriózne s maximálnym efektom. Ak toto ministerstvo neurobí, vyhodí do vzduchu ďalších 17 mil. eur a problémy ostanú a množstvo nahnevaných ľudí, že problémy sa neriešia.

Tak čo páni ministri, začnete brať už konečne vážne stav krajiny a vody v nej?

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485291x
Priemerná čítanosť článkov: 3091x

Autor blogu

Kategórie