Založ si blog

Nechali sme si poškodiť Tatry. A poškodzujeme si aj celé Slovensko

No veru už je 14 rokov, keď tatranské končiare zasiahla doposiaľ najničivejšia víchrica na Slovensku. Pokiaľ si pamätám na Lomnickom štíte vtedy namerali rýchlosť vetra okolo 180 km/hod. Na lokalite Štart pod Skalnatým plesom rýchlosť vetra presiahla 230 km/hod. Prečo rýchlosť vetra na končiaroch bola menšia, ako na predhorí Tatier? Ponúkam minoritné vysvetlenie.

Ak do oblasti Tatier sa dostane studený front a v tom istom čase je prehriata Popradská kotlina, vzniká tzv. Tatranská bóra. Bóra je veterná „dýza“ na predhorí, keď sa ponad končiare Tatier prevalí do prehriatej Popradskej kotliny studený front.

Tým, že ochrana prírody na Slovensku je postavená na sektorovom prístupe (napríklad princíp zonácie Tatier) a zrelé vekovo a druhovo monokultúrne stromy v Tatranskom národnom parku sme poctivo chránili až do pamätnej víchrice a Popradskú kotlinu v tom istom období systémovo vysúšali a prehrievali. Stromy, či mokrade sme nechali v krajine len tie, ktoré z našej lenivosti sme ich nedokázali odstrániť.

My nevieme riešiť problémy integrované. My sme buď totálni devastátori, alebo totálni ochrancovia. My poznáme len čiernobiely svet. Farebný svet je náš nepriateľ. Nevieme vytvárať primeranú ochranu i zjemňovať hrubé čiary v krajine.

My tie hrubé čiary usilovne vytvárame. Nerešpektujúc tieto poznatky s minimálnym záujmom spoločnosti viesť kultivovaný dialóg o príčinách vzniku neštandardných javov v atmosfére, nevieme sa vysomáriť, ani predvídať, ako môže počasie zasiahnuť do nášho života i ako systémovo tento problém riešiť.

Aj preto je príroda Slovenskej republiky v systematickom degeneratívnom samovývojovom procese. Výsledok? 100%-ná istota, že Slovensko v druhej dekáda 21. storočia bude prechádzať dramatickými turbulentnými prejavmi počasia i s extrémnymi prejavmi správania sa ľudí v spoločnosti.

Ak si niekto myslí, že prírodné katastrofy našu krajinku obídu, žije v nereálnom svete. Prejavy extrémizmu nie len v prírode, ale aj v spoločnosti, sú už súčasťou týchto degeneratívnych procesov aj našej spoločnosti. M

imochodom o raste agresivity, intolerancie i xenofóbie som už písal v Prognóze stavu vody k roku 2010, ktorú som zverejnil 11. septembra 2001.

Čo nám to pripomína tento dátum? Nie náhodou teroristický útok v USA? A keďže máme pri moci ľudí, ktorých základnou črtou je oportunistické správanie sa i populizmus a nie citlivé vnímanie súvislostí s hľadaním reálnych riešení, trend agresívneho správania sa prírody i spoločnosti bude dramatický rásť. A nemusel by. Stačilo by sa prebudiť a vrátiť sa k podstate.

Prečo to tu píšem? Z dvoch dôvodov. Prvý je potreba hlbšie sa zaoberať príčinou rastu extrémizmu v spoločnosti a druhý dôvod ten, že niekto pracuje na princípe Gebelsovho modelu pravdy (sto krát opakovaná lož sa stáva pravdou) a donekonečná kváka, že obnova ekosystémov za pomoci ľudí je nezmysel.

Človek je súčasťou prírody a keď poškodzuje prírodu, je povinný ju aj obnovovať, tak ako skupina nadšencov po pamätnej víchrici v Tatrách obnovovala Tatranskú prírodu prostredníctvom Vodného lesa Slovenskej sporiteľne. Ráčte vstúpiť: https://kravcik.blog.sme.sk/c/306231/Vodny-les-Slovenskej-sporitelne-brani-sireniu-lykozruta-v-Tatrach.html

Foto: Michal Kravčík

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 482717x
Priemerná čítanosť článkov: 3075x

Autor blogu

Kategórie