Založ si blog

Ako sa asi rodí dvojité myslenie na Slovensku?

K vymetaniu pavučín zatuchnutých priestorov Slovenska chcem prispieť aj ja poznaním, ktoré sa postupne dotváralo v komunikácii s ľuďmi, prevažne v chudobných regiónoch Slovenska, tam kde nič nie je.

Vieme dobre, že v bežnom živote sa stretávame s množstvom ľudí, ktorí majú problém povedať svoj názor. Iste poznáte jav, keď ľudia vám hovoria presne to, čo chcete počuť. Len čo odídu za roh, prezradia najbližšej osobe, ako vás uviedli do omylu. Kde sa to rodí v tej náture slovenskej? Je to prirodzený genetický kód, alebo je niečo choré vo výchove?

Skúsme sa teraz vrátiť do školských lavíc, kde sme prežívali kadejaké huncútstva. Jedným z huncútstiev bolo vytešovať sa počas prestávky, keď spolužiak dostal päťku a my nie, napriek tomu, že sme tiež nič nevedeli. Prestávková erupcia nadšenia, bujarého sebavedomia a hrdinstva, v rozpore so správaním maličkých duší zalezených pod lavicu počas vyučovania.

Zrejme niekde tu treba hľadať zárodky dvojitého myslenia, ktoré sa postupne rozvíjalo, až sa to „vykuklilo“ do choroby dvojitého myslenia. Poniektorí odborníci to definujú, že je to charakteristická črta genetickej výbavy pospolitosti žijúcej, či prežívajúcej v krajinke pod Tatrami a nad Dunajom.

Ak sa nad tým hlbšie zamyslíme, tak pochopíme, že nie genetická výbava, ale systém vzdelávania, zdedený z bývalého režimu a naplno rozvíjajúci v postkomunistickom režime, ktorý nám od útleho veku vštepuje dvojitú výbavu správania. Verejné a krčmové správanie.

Ako sa to prejavuje? Jednoducho tak, že v čase pôsobenia na verejnosti sme úslužní, pokorní, málo komunikatívni a z vlastnej iniciatívy nevyjadrujúci sa k verejným záležitostiam. Ak však prídeme do krčmy, tam sa naplno prejavuje naša bujará sebavedomosť a „odbornosť na všetko, či znalosť všetkého“. Proste tam sa naplno odhalí naše prestávkové hrdinstvo.

Možno tu treba hľadať korene napríklad vyznanie bývalého premiéra o pozadí svojho kresťanstva, či ďalších politikov, ktorí nás celý čas ohlupujú a sami kešujú z našej naivity? Tiež sa hovorí, že jedinci so silnou genetickou výbavou dokážu predchádzať dvojitému mysleniu aj v režime, ktorý nie je naklonený integrovanému mysleniu.

O našich politikoch sa to asi nedá povedať. Politikov nechajme v krčme a my sa pokúsme o nápravu chýb, ktoré sme zdedili. Tu je môj prvý poznatok k rozvíjaniu spoločnosti, v ktorej rastie tolerancia, otvorenosť, zásadovosť, férovosť i integrované myslenie a nie pretvárka, intrigy, či dvojité myslenie.

Spoločnosť je zdravá, vitálna i progresívna vtedy, ak vznikajú aktívne väzby i vzťahy medzi všetkými členmi komunity. Opakom je upadajúca nesebavedomá a frustrovaná spoločnosť. Tá funguje v prostredí „jednostranných priamkových“ smerov väzieb a vzťahov, to znamená, že vodca (v škole učiteľ) ovplyvňuje, ale nie je ovplyvňovaný ostatnými členmi komunity (žiakov). Vodca (učiteľ) systémovo obmedzuje spätnú väzbu od členov komunity (žiakov).

Lepšie to pochopíme na výchove detí, čo všetci sme to zažili. Učiteľ za katedrou  a deti v laviciach za sebou sediacich. Pri tomto systéme vzdelávania vzniká len „priamkový“ vzťah medzi učiteľom a žiakmi. Počas vzdelávania nevzniká komunikácia medzi deťmi. Komunikácia nastáva až cez prestávku. Potrebujeme zmeniť systém výchovy našich deti.

Ak by učiteľ bol súčasťou kruhu výchovy detí, prebiehal by proces vzájomného obohacovania sa s aktívnou, sebavedomou tvorivosťou aktérov aj s podporou rozvoja integrovaného myslenia. Potom nová generácia mladých ľudí na Slovensku by sa správala viac zodpovedne, viac kultúrne, viac otvorené a navyše navzájom férovo a tolerantne k sebe. Skúsme to! Politikov nechajme v krčme priatelia. Nepotrebujeme k tomu peniaze! Stačí chcieť!

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 482720x
Priemerná čítanosť článkov: 3075x

Autor blogu

Kategórie