Založ si blog

Čím budú kontinenty viac vysušené, tým hurikány budú silnejšie

 

Hurikány sa rodia na nebi a čo s tým má spoločné sucho na zemi? Tak asi, by si mohol položiť otázku  bežný človek, aby sa vyvinil za to, že nenesie zodpovednosť za rast extrémov na nebi.

Vo svojich článkoch trpezlivo vysvetľujem, ako súvisí stav vody s produkciou tepla v troposfére, no akosi na to odborníci nereflektujú. Nerozumiem prečo, ale hnevá ma to. Hnevá ma aj to, ako sa tí istí odborníci predháňajú  v spisovaní nových a nových rekordov v extrémoch počasia a nevysvetľujú príčinu.

Tak to je aj teraz v najnovšom príbehu hurikánu Irma, ktorý hrozivo devastuje ostrovy v Karibiku a blíži sa k Floride. Sila energie skoncentrovaná v relatívne malom priestore hurikánu má tak ohromne rozmery, že človiečik si pripadá ako bezvýznamný tvor, bez možnosti toto ovplyvniť.

Práve preto, by sme mali mať záujem pochopiť to, ako sa táto sila objavuje, ako sa formuje hurikán a či vôbec sa dá tejto ničivej sile zabrániť. Ak by sme ozaj pochopili zákony fyziky, možno by sme našli riešenia, ktoré by mohli tomu zabrániť.

Skúsme si zopakovať niektoré základne princípy vzťahu vody v krajine a Slnka na nebi. Každý kubík vody, ktorý sa vyparí do atmosféry spotrebuje 700 KWh energie Slnka. Keďže vieme, že existuje zákon zachovania energie, táto energia, ktorá sa spotrebovala na výpare vody sa nemôže stratiť, ale pri výpare sa transformuje na latentné teplo. Povedzme mu vlhké teplo. Toto vlhké teplo  putuje s vyparovanou vodou do vyšších vrstiev atmosféry a tam pri kondenzácii vodných pár sa uvoľňuje. Jednoducho povedané, vyparovaná voda odčerpáva teplo z prízemných do vyšších vrstiev troposféry, kde je chladnejšie. Je to unikátny systém klimatizačného zariadenia planéty Zem, ktorý po tisícročia fungoval. A spoľahlivo.

Štartovaním priemyselnej revolúcie v 19-tom storočí sme naštartovali obludné procesy odvodňovania, teda vysušovania kontinentov. V súčasnej dobe na začiatku 21. storočia sa podľa odborných odhadov ročne odkanalizuje do oceánov 760 mld. m3 tej dažďovej vody, ktorá pred tým ostávala v krajine, a za účinku Slnka sa vyparovala s permenentým jej obehom v malých vodných cykloch.

Ako som povedal, zo strateným každým kubíkom dažďovej vody z krajiny sa produkuje 700 KWh citeľného (suchého) tepla do atmosféry, pretože energia Slnka sa nespotrebuje na výpare vody. Z toho teda vyplýva, že každým rokom zo sucha pribudne do atmosféry viac ako 500 tisíc TWh energie, ktorá je vlastne hnacím motorom dramatickej výmeny tepla medzi suchým a vlhkým vzduchom v atmosfére.

Takže s pokračovaním vysychania krajiny, štartujú dramatické výmeny suchých a vlhkých vzduchových más v atmosfére, ktoré napomáhajú formovaniu hurikánov či nad Atlantikom, alebo nad Tichomorím. Len aby ste mali predstavu o koľko každoročne prispievame k produkcii suchého tepla do atmosféry odvodňovaním kontinentov. V porovnaní s ročnou produkciou energie na Slovensku, je to 25 tisíc násobok produkcie energie vo všetkých elektrárňach na Slovensku.

Možno že vieme, ale predsa je potrebné si pripomenúť, že zárodky hurikánov, ktoré atakujú Americké pobrežie, sa rodia na rozhraní suchého a vlhkého vzduchu pri Africkom pobreží (pozri mapku čiar pohybu vzniknutých hurikánov). Putovaním cez Atlantik naberajú silu a napokon sa „vybúria“ na pobreží Severoamerického kontinentu. Čo však málo vieme je, že Africký suchý kontinent sa naďalej vysušuje. Západná časť Afriky je sužovaná záplavami, čo je dôkazom, že tejto oblasti sveta prebieha vysušovanie krajiny.

 

hurikany1

Takže už v zárodku pri Africkom kontinente sú hurikány silnejšie a prechodom cez Atlantik naberajú silu. Pri kontakte s Americkým pobrežím aj s viac vysychajúcim kontinentom je logické, že devastačná sila hurikánov bude v budúcnosti väčšia.

Je z toho východisko? Áno, je! Logické a pomerne jednoduché. Stačí zastaviť plošné vysychanie kontinentov a zárodky hurikánov napríklad pri Afrike sa oslabia. Pri kontakte s Americkým prostredím sa tá skumulovaná energia v hurikáne viac rozplynie do krajiny preto, lebo znížením produkcie suchého tepla do atmosféry sa frontálne systémy „vybúria“ na väčšej ploche s menšou intenzitou a tým sa utlmí ničivá sila hurikánov.

Čo tomu bráni? Nuž jednoducho ideológia v definovaní príčin klimatickej zmeny. Prílišné úzkostlivé trvanie na tom, že hlavnou príčinou globálnej klimatickej zmeny je zvyšovanie koncentrácie uhlíka v atmosfére je to, čo nám bráni efektívnejšie, lacnejšie a v prospech budúcnosti zabezpečovať globálnu stabilitu i bezpečnosť ľudstva.

Slovensko potrebuje obnovu všetkého. Vzťahov, morálky, zákonov i zdevastovanej krajiny

21.01.2020

Je toho veľa, čo treba naprávať. Otázkou je, kde začať. Za ktorú nitku potiahnuť, aby sme boli úspešní. Ja osobne sa venujem viac ako 30 rokov vode a viem, že na jedinom, na čom sme závislí je voda. Voda je jednoducho modrou niťou života. Nebudeme mať vodu, nebudeme mať nič. Ani vzduch na dýchanie. Nebudeme mať potraviny na stole, nebudeme mať čím sa umývať. [...]

15.08.2019

Tak milí moji priatelia, mám tu oponenta. Vedecká obec na klímu si vybrala dr. Metelku, aby dokázal, že klíme vôbec nerozumiem. Tento pán už dlhšie obdobie prenasleduje moju vedeckú spôsobilosť. Okrem toho, že ma prinútil hlbšie sa zaoberať vedeckým zdôvodnením toho čo píšem, začína mi vŕtať hlavou prečo má takú dojemnú starostlivosť o moje „vedecké [...]

Vplyv CO2 na zmenu klímy je mýtus

14.08.2019

Prečo? Zo Slnka tečie žiarenie, ktoré vo vzduchoprázdnom priestore 150 mil. km nestráca žiadnu energiu. Pred vstupom do atmosféry dosahuje slnečné žiarenia intenzitu v podobe solárnej konštanty 1353 W/m2, či je to nad rovníkom, alebo napríklad nad 48-ou rovnobežkou severnej, či južnej zemepisnej šírky, alebo na póloch. Prechodom atmosféry slnečné žiarenie stráca na [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Michal Kravčík

skutočné hodnoty vznikajú mimo honosných palácov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 485737x
Priemerná čítanosť článkov: 3094x

Autor blogu

Kategórie